Читај ми!

Da li je mleko sveže ili prokislo – ocenjivaće mušterije i to mirisanjem

Lanac britanskih supermarketa „Morisons" poručuje kupcima da pomirišu mleko kako bi utvrdili da li je i dalje upotrebljivo. Odluka stupa na snagu krajem meseca i ima za cilj da se baca manje mleka.

Britanski supermarket predlaže da kupci koriste jednostavni test mirisanja kako bi utvrdili da li je kravlje mleko loše ili je još upotrebljivo.

Boce koje se prodaju u „Morisons" marketima i dalje će imati datume iza odrednice „najbolje upotrebiti do", što kupcima daje neku vrstu vodiča o tome do kada će mleko imati najbolji ukus, ali inače, mleko se često može bezbedno koristiti nekoliko dana nakon tog trenutka, piše Independent.

Svake godine u Velikoj Britaniji se potroši oko 330.000 tona mleka, što je oko sedam odsto ukupne proizvodnje mleka u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema podacima iz 2018. godine.

Mleko je, posle krompira i hleba, namirnica koja se u Britaniji najviše troši. Ipak, bacaju se ogromne količine.

U „Morisonsu" navode da bi kupci trebalo da provere da li je mleko loše tako što bi pridržali flašu do nosa i osetili kako miriše. Ako miriše na kiselo, onda je moguće da je pokvareno. Drugi znak da je mleko loše su grudvice u mleku.

Da bi mleko duže ostalo dobro, flaše treba što bolje zatvoriti i držati ih na hladnom.

Ovo nije prvi put da je lanac supermarketa uklonio datum roka trajanja sa pakovanja namirnica. Godine 2020, „Morisons" je uklonio datume sa nekih jogurta i tvrdih sireva sopstvenog brenda.

Markus Gover, iz kompanije „Vrap", nazvao je Morisonov potez „važnim korakom" ka smanjenju bacanja hrane iz domaćinstva i pohvalio lanac supermarketa za taj postupak.

On je objasnio: „Oduševljen sam što je ‘Morisons’ prvi supermarket u Velikoj Britaniji koji je preduzeo ovaj važan korak kako bi pomogao u smanjenju bacanja hrane iz domaćinstva".

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи