Читај ми!

Podučavao engleski u Kini, a zbog korone naučio neobičan zanat

Zbog pandemije koronavirusa, tridesetjednogodišnji Knjaževčanin Nemanja Nikodijević, koji je radio kao nastavnik engleskog jezika u Kini, morao je da se vrati u Srbiju. Vreme tokom „zaključavanja“ iskoristio je da nauči tehniku izrade predmeta od drveta u kombinaciji sa jednom vrstom tečne plastike.

Posude, čaše, činije i drugi predmeti koje Nemanja izrađuje neobičnog su izgleda jer predstavljaju spoj drveta i epoksidnih smola različitih boja. Za tu, relativno novu tehniku obrade drveta, saznao je putem interneta.

„Video sam kako lepe činijice prave, kašike šta god i eto, pokušao sam da napravim. Video sam da mi to ide i tako se to razvilo. U mojoj porodici niko do sada nije bio stolar ili drvodelja ili nešto tako slično. Bilo je majstora ali ne na ovaj način", rekao je Nemanja.

Izrada predmeta počinje izborom drveta i boje smole sa kojom će se kombinovati u odgovarajućem kalupu.

„U kalup koji napravim od drveta izlijem smolu, ona popuni sve šupljine i dobijem jedan jedinstveni komad od različitih vrsta drveta koje su, inače, neupotrebljive za bilo šta drugo. To je prednost te epoksi smole. Nakon što posle par dana ona veže lepo, ide dalja obrada na strug ili diht, zavisi šta radimo, da li radimo daske ili radimo ove činijice, šta god da radimo", objasnio je Nemanja.

Osnove novog zanata Nemanja savladava uz podršku porodice i prijatelja.

„Dolazim čim ugrabim slobodnog vremena tu kod njega u radionicu, da mu pomognem šta god da bude neophodno i da nešto i ja naučim, da se oprobam i ja u tome jer je veoma zanimljivo sve ono što radi", kaže Slobodan Dinić.

„Ja se lepo prilagođavam novim navikama, tako da je za mene to bilo lako i lepo. Samo je jedna stvar bitna. Bitno je imati volju", naglasio je Nikodijević.

Nemanji je obrada drveta za sada samo hobi, iako sve više razmišlja o tome da ga pretvori u posao, registruje firmu i napravi svoj brend.

Do tada, kako kaže, nastaviće da usavršava zanatske veštine jer ne želi da svoje rukotvorine prodaje, dok ne postanu proizvodi koji mogu da ispune sve zahteve potencijalnih kupaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара