Читај ми!

Virtuelna šetnja kroz dvor kneza Miloša u Kragujevcu

U Kragujevcu, prvoj prestonici obnovljene Srbije, na privatnom imanju Knez Miloš Obrenović podigao je dvorski kompleks, koji su činila tri konaka. Miloševog konaka i konaka kneginje Ljubice više nema, a u jedinom očuvanom objektu iz tog vremena, Amidžinom konaku, posetioci mogu da krenu u virtuelnu šetnju kroz dvor Kneza Miloša.

Na osnovu mnogobrojnih dokumenata, sačuvanih rukopisa i skica, rekonstruisan je izgled i ambijent dvora vladara Kneževine Srbije. Za 350 groša, gradio ga je Goga Cincar po naredbama Kneza Miloša.

Virtuena šetnja posetioce vodi kroz dvospratnu građevina u turskom stilu dugačku 13 i široku 10 metara.

„Donošeni su iz Beča i iz 'preka', kao što se tada govorilo, i kreveti, i ormani, i stolovi, i stolice. Recimo, mi smo prikazali njegovu prestonu stolicu, koju smo zapravo našli na jednoj staroj fotografiji koja se nalazi u Bečkom ratnom arhivu“, navodi Miloš Jurišić, direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Virtuena tura otvara vrata trpezarije, kneževe sobe, kancelarije, zaviruje u tajne prolaze... Spisi Arhiva Srbije otkrivaju način života, navike i običaje na dvoru i odnos prema stanovništvu.

„Niko nije smeo čak ni da se oženi, ni razvede bez njegovog pristanka. Onda ručak. Kada su dolazili iz preka, onda je i taj meni bio drugačiji, prilagođen tome. Najavljivanje ručka se uvek oglašavalo zvonom“, objašnjava Katarina Đurić, kustos-pedagog Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Kompleks je bio opasan ogradom od hrastovog drveta, a van njega prostirale su se livade.

Milošev konak nalazio se na blagoj uzvišici sa leve strane Lepenice. Zidan je od 1817. do 1819, a porušen u bombardovanju 1941. godine.

Virtuenim prikazom, kragujevački Narodni muzej, podseća i prilagođava novim generacijama vreme i ljude, obnovljene srpske države.

„Stvaramo potomke, koji će razumeti kulturnu baštinu i ono što treba da čuvaju i prenose dalje u eri novih tehnologija“, smatra Roksanda Aleksić, kustos-istoričar direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

U planu je i izrada aplikacije za računare, i virtuena tura „Šanac Kragujevac: Od vojnog utvrđenja do prestonog grada“.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара