Čitaj mi!

Najduži na svetu! Panamerički auto-put prava je avantura samo za hrabre

Panamerički auto-put dug 30.000 kilometara najduži je put na svetu i prolazi kroz četrnaest zemalja. Preći ćete ga za šest do osamnaest meseci, što zavisi od doba godine kada putujete i način na koji putujete.

Prolazi kroz četrnaest zemalja, povezujući Severnu i Južnu Ameriku, kao i grad Ušuaja u Argentini sa zalivom Prudo na Aljasci. Od Aljaske, preko zaliva Prudo, put vijuga ka jugu, prolazi kroz Kanadu, SAD, Meksiko i Centralnu Ameriku. Na ovoj destinaciji putnici zbog neravnina na putu, moraju da pređu more koje povezuje Centralnu i Južnu Ameriku. Tek tada mogu da se upute ka Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Čileu i južnom delu Argentine.

Putovanje je prava avantura sa mnogo rizika za putnike zbog ekstremno visokih temperatura, neprohodnih deonica tokom kišnih sezona, odronâ.

U nekim oblastima te deonice zime su ekstremne, pa je preporučljivo da se izbegavaju na krajnjim severnim i južnim delovima planete.

Zbog nepredviđenih situacija, putovanje od oko 30.000 kilometara traje od šest meseci do godinu i po dana.

Panamerički auto-put je zapravo skup nekoliko puteva koji prolaze kroz ukupno četrnaest zemalja.

Polazeći od zaliva Prudo, put ide na jug, kroz Kanadu, Sjedinjene Države, Meksiko i Centralnu Ameriku.

Na putu vrebaju mnoge opasnosti, od napada divljih životinja, gustih šuma u kojima je lako izgubiti se, močvarnog i nesigurnog tla, kao i opasnost od napada kriminalaca koji se kriju po šumama.

Čovek koji je najbrže prešao Panamerički auto-put na biciklu je Mihael Štraser, kome je za to bilo potrebno 84 dana, 11 sati i 50 minuta.