Читај ми!

Napravite vanilice koje se tope – nezaobilazne na slavskoj trpezi

Danas u uži izbor recepata za Svetog Nikolu biramo vanilice – prve u nizu sitnih kolača na slavskoj trpezi. Zbog jednostavne pripreme i malo sastojaka, svi mogu da ih prave.

Vanilice su idealni kolači za slavu, koji se prave nekoliko dana unapred, jer što duže stoje, mekše su. U ovom receptu se kriju samo stari i provereni ukusi.

Potrebni sastojci:

- paketić od 250 grama margarina

- 100 grama  šećera u prahu

- šoljica kisele vode, ili sok od jednog limuna ili pomorandže  

- 500 grama brašna (može malo da varira od količine vode ili veličine limuna)

- jedna kesica vanilin šećera

- pekmez od šljiva, šipka, ili kajsija

- šećer u prahu za valjanje vanilica

Priprema:

Utrljati brašno sa margarinom pa dodati šoljicu kisele vode ili soka od limuna, 100 grama prah šećera i jednu kesicu vanilin šećera.

Umesiti testo srednje tvrdoće. Ne sme da se mrvi i kida (dodajte malo vode pa premesite) niti da bude premekano (onda dodajte malo brašna).

Ostaviti da odstoji pokriveno kesom pola sata.

Razvući oklagijom na debljinu od pola centimetra pa modlicom željene veličine vaditi kolutiće.

Ređati u pleh i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, desetak minuta.

Vanilice treba da ostanu svetle, proverite, mogu malo da požute, ali ne i da postanu braon.

Kada se ispeku, namažite malo pekmeza i zalepite, pa uvaljajte u šećer u prahu.

Prijatno!   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. април 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом