Читај ми!

Novi Zeland i Srednja zemlja obeležavaju godišnjicu premijere „Gospodara prstenova“

Srednja zemlja je ponovo oživela jer Novi Zeland obeležava 20 godina od premijere trilogije „Gospodar prstenova“ specijalnim projekcijama, izložbom kostima i umetničkim izložbama.

Prvi dugometražni film iz trilogije Gospodar prstenova i Hobit Džona Ronalda Rejela Tolkina premijerno je prikazan na Trgu Odeon Lester u Londonu, 10. decembra 2001. godine i doneo slavu novozelandskim brdima, livadama i šumama koje su bile kulise za mitsku Srednju zemlju.

Kako bi obeležili 20 godina premijere planirane su projekcije u bioskopima u Oklandu i Velingtonu, uključujući projekciju na otvorenom u Hobitonu, farmi ovaca i goveda udaljenoj oko 160 kilometara od Oklanda, poznatoj kao „Dom Hobita“, prenosi Rojters.

„Karte za ovaj događaj rasprodate su brže nego za bilo koji drugi koji smo do sada organizovali“, navodi Šejn Forest, generalni direktor Hobitona.

Obožavaoci koji dolaze na projekciju pripremali su svoje kostime pre skoro 12 meseci, otkriva Forest, i dodaje da očekuje da će se mnogi pojaviti obučeni kao Hobiti, Mračni gospodar Suaron, Orci i Golum.

„Dolazi nam i Sauron koji ima kompletan oklop i šlem na glavi, pa ne znamo kako će stati u naš autobus“, strahuje Forest.

Turistička industrija Novog Zelanda je u poslednjih 20 meseci bila značajno pogođena zatvaranjem granica i pandemijskim ograničenjima.

Hobiton je pre pandemije primao 650.000 turista godišnje, ali je u poslednjih 12 meseci bilo samo 90.000 posetilaca. Zato su bili prinuđeni da broj zaposlenih svedu na 50 ljudi od pređašnjih 320.

Ovonedeljna proslava jubileja prilika je da se Novi Zeland ponovo pojavi na svetskoj sceni, smatra Forest.

Dlakava stopala i hobiti sa šiljastim ušima ponovo će se pojaviti na ekranima pošto je „Amazon studios“ prošle godine na Novom Zelandu počeo snimanje serije Gospodar prstenova, za koju se pretpostavlja da će biti jedan od najskupljih filmskih projekata do sada.

Ali iz Amazona je najavljeno da će se druga sezona višemilionske televizijske serije snimati u Ujedinjenom Kraljevstvu, i tako po prvi put Srednja zemlja biti iseljena iz Novog Zelanda.

Uspeh serije pomogao je novozelandskoj filmskoj industriji da privuče neke od najvećih holivudskih produkcija, uključujući Avatara Džejmsa Kamerona i nedavno The Pover of the Dog Džejn Kampion i „Netfliksove“ serije kao što je Sveet Tooth.

Mnoge produkcije su prošle godine odabrale Novi Zeland zbog statusa zemlje bez kovida 19.

Ali sa pojavom delta soja virusa, ova industrija, koja vredi oko 3,3 milijarde novozelandskih dolara i zapošljava oko 15.000 Novozelanđana, suočila se sa izazovima.

„Ali mi imamo otpornu industriju“, naglašava Dejvid Strong, izvršni direktor Komisije za film Novog Zelanda. „Sledeće godine se otvaramo i međunarodne produkcije su veoma zainteresovane da se vrate“, dodaje Strong.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво