Ikone nastale tehnikom kolaža na recikliranom tekstilu

Ikonopis u ovom vremenu, veliki je izazov za Valjevku Mariju Vukosavljević, primenjenu umetnicu mlađe generacije, koja ikone stvara tehnikom kolaža na recikliranom tekstilu. Širom Srbije do sada je imala 50 kolektivnih i 15 samostalnih izložbi.

Vez na upotrebnim stvarima u pravoslavnoj crkvi, kao što su plašatanice, orleci, jastučići za tronove i zavese najpre je bilo poslušanje Valjevke Marije Vukosavljević. Ona se u manastirU Gradac kod Raške obrela da uči ikonopis. Vez je potom je postao njen umetnički izraz.

„Ono što je meni najbitnije da ikona, to je taj portret, da ikona ima najdivniji mogući lik, koji je neko sposoban da uradi, koliko mu je Bog dao. Sve ostalo kod mene je, ne kažem za druge ikone, pošto se ja bavim uglavnom portretom, znači, nemam te scene, ostalo je kod mene uglavnom dekoracija. To cveće, ornamenti, nešto što ja radim i što postoji na nekoj tkanini koju koristim, to je nešto kako ja pokušavam da dočaram taj neki svet, pošto je ikona prozor u Carstvo Nebesko", rekla je Marija Vukosavljević, primenjena umetnica iz Valjeva.

Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Marija Vukosavljević završila je Odsek za dizajn tekstila. Sitnom vezu „Singericom" učile su je monahinje u Petropavlovom manastiru u Hercegovini i Ovčarsko-kablarskom manastiru Uspenja. Od monaških odeždi i korišćenih tkanina stvara ikone sa ličnim pečatom, kojim otkriva raskošan dar.

„Jedan od najupečatljivijih njenih radova za mene je lik Svete Ksenije Petrogradske, gde je ona iskombinovala jednu staru jaknu njenog brata da bi predstavila na taj način i podvižnički život Svete Ksenije Petrogradske, koja je poznata našim vernicima", istakao je Aleksandar Filipović, svešetenoslužitelj crkve Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu.

„Postoje dani kada nešto uradiš što nisi ni sanjao da možeš da uradiš, jednostavno samo zablagodariš Bogu i sam se nekad diviš. Mislim, retki su ti mommenti, ali desi se", rekla je Marija Vukosavljević.

Za crkvu posvećenu Svetom Nektariju Eginskom u Valjevu lik svetitelja Marija je izvezla na pokrivaču za nalonj, gde se čita Sveto Jevanđelje i Akatist Svetom Nektariju. Ikonopis u novom milenijumu je izazov, kaže umetnica, jer njeno stvarlaštvo može biti opisano i kao religiozno slikarstvo. Ako lik svetitelja posmatrača podstakne na molitvu, Marijinih ruku delo je, bez sumnje, ikona.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво