Читај ми!

Brioni, Tito, Naser i fotografija koja je posle 60 godina promenila vlasnika

Dolazak u Jugoslaviju 1960. godine bio je prva zvanična poseta nekoj zemlji gde je uz predsednika Nasera bila i njegova supruga i troje dece. Borivoje Dragić iz Ade je u jednom trenutku vodio brigu o jednom od tih dečaka, a tek nedavno je saznao da je to Abdelhakim Gamal Abdel Naser, koji je nedavno, povodom obeležavanja godišnjice Pokreta nesvrstanih, boravio u Beogradu.

Naserov sin, Abdelhakim Gamal Abdel Naser, bio je gost Beograda nedavno, a tim povodom priređen je i prijem u Ministarstvu inostranih poslova.

Predata mu je fotografija stara više od šest decenija.

Borivoje Dragin je sve vreme čuvao fotografiju, koja, kao i svaka, ima svoju priču.

„Ja sam od 1959. do 1961. bio na odsluženju vojnog roka, igrom slučaja sam bio u mornarici. Bio sam na Brionima dve i po godine. Kada je Naser dolazio u posetu kod nas u Jugoslaviju, oni su došli avionom do Pule. Mi smo išli u Pulu i doveli smo ih na Brione. To je bilo službeno slikanje i tu fotografiju ja sam dobio od fotografa koji je bio lični fotograf predsednika Tita. Ja sam to sačuvao više od 60 godina", rekao je Dragić.

Na pitanje da li se Naserov sin obradovao kada je video fotografiju, odgovara potvrdno.

„Osetio sam radost, video sam na slici da se oboje smeju, i Selaković i Naserov sin, smejali su se i radovali tom snimku", dodao je Borivoje.   

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво