Читај ми!

Moja dedovina neće biti hotel - Francuz traži da mu se vrati dvorac

Jedan čovek iz Francuske zahteva da mu se vrati porodični zamak pošto lokalne institucije planiraju da ga pretvore u luksuzni hotel.

Francuz sa titulom grofa osudio je planove da se istorijski dvorac njegove porodice pretvori u hotel sa pet zvezdica, tvrdeći da nadležni krše sporazum iz 19. veka, prema kome se obavezuju da namena objekta nikada neće biti promenjena.

Dvorac Šantili je inače u vlasništvu Francuskog instituta, kome ga je 1886. godine zaveštao Anri d'Orleanski.

Sada se njegov naslednik Žan d'Orleanski - grof de Pari, protivi planovima da se deo imanja pretvori u hotel, rekavši da je, kada je ustupljen Institutu, to učinjeno uz upozorenje da se karakter imovine neće menjati.

Planovi su da se zamak Orleanskih transformiše u luksuzni hotel, 760 evra za noć, sa spa-centrom i restoranom.

Grof još jednom ukazuje na stroge detalje zaveštanja, koji zabranjuju pozajmljivanje i prodaju hiljade predmeta i slika. Sporazum takođe podrazumeva da Institut ne sme da menja mesta okačenih slika ili da bilo šta menja u spoljašnjoj ili unutrašnjoj arhitekturi zamka.

On tvrdi da planirana izgradnja hotela poništava zaveštanje Institutu i da sada zato imanje treba da bude vraćeno porodici Orlean. Zajedno sa bratom Eodom obratio se u novembru nacionalnom finansijskom tužiocu Žan-Fransoa Boneru. Pisali su o svojoj "sve većoj zabrinutosti" za imanje i tražili da se proglase „direktnim žrtvama" promena.

Pomenuli su i „sumnjivi nestanak određenih dela", aludirajući na umetničku kolekciju zamka - drugu najveću kolekciju antičkih slika u Francuskoj posle Luvra.

Planovi hotela su već stavljeni na čekanje nakon što je administrator imanja, Didije Sel, dao ostavku u julu zbog, kako je tvrdio, nameštenog tendera.

Dvorac Šantili nije prvo istorijsko imanje koje je delimično pretvoreno u hotel - deo pariske palate Versaj pretvoren je u luksuzni hotel, koji je otvoren u junu 2021.  

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво