Читај ми!

Veoma retko potpuno pomračenje Sunca obavilo Antarktik potpunom tamom

Najhladnije mesto na svetu takođe je nakratko postalo najmračnije, pošto je nad Antarktikom 4. decembra došlo do retke pojave – potpunog pomračenja Sunca.

Sunce, Mesec i Zemlja su se poravnali i zapadni deo Antarktika, koji od oktobra do aprila konstantno obasjava dnevna svetlost, poslali u potpunu tamu.

Faza „vatrenog prstena“, kada se Sunčeva korona u potpunosti vidi iza Meseca, trajala je na crnom nebu nekih 40 sekundi.

Nasa je onlajn uživo prenosila pomračenje iz kampa "Union Glacier", koji se nalazi oko 1.000 kilometara severno od Južnog pola.

Samo nekolicina naučnika i turista, koji su uplatili 40.000 dolara za mesto u kampu, mogla je svojim očima da prati ovaj neobični astronomski spektakl.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се