Читај ми!

Misteriozni umetnik Benksi u akciji „spasavanja zatvora"

Benksi pokreće akciju i želi da uloži milione funti kako bi pomogao da se jedan zatvor pretvori u - umetnički centar.

Predlog, akcija i doprinos umetnika, koji je najpoznatiji po neobičnim i originalnim muralima, mogao bi da spreči da zatvor, u kome je nekada bio zatočen i čuveni Oskar Vajld, bude srušen, a prostor eventualno ustupljen investitorima za izgradnju stambenih blokova.

Umetnik se nada da će zatvor pretvoriti u „utočište za umetnost" sa oko 10 miliona funti od prodaje šablona korišćenog za umetničko delo koje je naslikao na strani zatvora u martu.

Njegov doprinos, zajedno sa kampanjom saveta „Reding" obezbedio bi ukupno 12,6 miliona funti, koliko je procenjeno da je potrebno za transformaciju.

„Pretvaranje mesta koje je Oskara Vajlda držalo zatočenog i uticalo na njegovo stvaralaštvo, u utočište umetnika je nešto što moramo da uradimo", rekao je Benksi.

Mural umetnika prikazuje figuru, za koju se smatra da je Vajld, koji se sa pisaćom mašinom spušta sa zida, i to na užetu napravljenom od vezanih čaršafa.

Šablon za to delo je bio izložen u Bristolskom muzeju i umetničkoj galeriji ranije ovog meseca.

Inače, Vajld je držan u ovom zatvoru između 1895. i 1897. godine, nakon što je osuđen za „grubu nepristojnost" kada je razotkrivena njegova homoseksualna veza sa lordom Alfredom Daglasom.

Džejson Brok, predsedavajući saveta grada Redinga, rekao je: „Pozdravljamo pažnju i Benksijev interes za, sada praznu zgradu zatvora, kao i zahtev nadležnim institucijama da postane čvorište umetnosti, nasleđa i kulture od lokalnog i nacionalnog značaja".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара