Читај ми!

Tapkanje, menjaža, duplikati – sve čari sakupljanja sličica

Sećate li se uzbuđenja koje smo imali pre nego što otvorimo novu kesicu sa sličicama? Sećate li se mirisa novog albuma? Pronašli smo dečake i devojčice koji se menjaju, sakupljaju i tapkaju. Snimili smo njihove roditelje i podsećamo vas na jednu od omiljenih zabava iz detinjstva.

Kristijano Ronaldo umesto Kilijana Mbapea. Može da zvuči kao fudbalski transfer, ali ako čujete „menjaža“, „tapke“, „duplikati“ – znate da je reč o skoro isto tako važnim transferima u dečjem svetu sličica.

„Čim su izašle počeo sam da skupljam. Kada sam kod babe i dede oni mi daje pare da kupim, najviše volim da se razmenjujem“, kaže jedan od malih sakupljača.

Nisu menjaže i dobre ocene jedini način da dođete do novih sličica. Tapkanje je staro otprilike koliko i fenomen sakupljanja, a kada ste baš dobri u njemu onda ste strah i trepet u društvu.

Nisu sličice zanimljive samo deci. Tate se često, uz izgovor da pomažu, prisećaju trenutaka neizvesnosti iz detinjstva. I ne samo tate.

„Sad ćemo da zamenimo neke, juče smo 11, pre neki dan 60 i tako došli do kraja skoro“, kaže deda „pomagač“.

„Meni je neverovatno da klinac zna koja mu sličica nedostaje bez da gleda broj, po liku zna. Ovo povezuje celu porodicu, na taj način se svi družimo“, ističe tata „pomagač" Svetislav Simić.

„Panini je prvi album izdao 1970. za Svetsko prvenstvo u Meksiku. Nisu samo fudbaleri bili aktuelni, već i Štrumpfovi, likovi iz Ratova zvezda. 'Imam, imam, nemam...'“, čuje se na svakom koraku.

Ako do neke sličice baš ne može da se dođe, tu je Terazijska česma. Svakog vikenda oko 12 stižu kolekcionari. Nije nikada zvanično potvrđeno, ali svi koji sakupljaju znaju, najteže je dobiti prvih deset brojeva i one takozvane zlatne. Vrede više kada se menjate.

Ima vremena da se popuni ovaj album. Sledeći izlazi na leto za Svetsko prvenstvo u Kataru, na kojem učestvuje i Srbija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво