Читај ми!

Vrste garažnih vrata u skladu sa mestom i namenom objekta

Ponuda garažnih vrata na tržištu veoma je raznovrsna. Kupci imaju bezbroj pitanja i često ne znaju odakle da krenu i za koji model da se odluče. Cena ne bi trebalo da bude jedini opredeljujuću faktor, jer garažna vrata treba izabrati u skladu sa mestom i namenom objekta na koji se postavljaju. Koje vrste garažnih vrata su trenutno u ponudi i kako se odlučiti za pravi model?

Nova garažna vrata ugrađuju se prilikom izgradnje ili renoviranja stambenog ili poslovnog objekta. Kakvi modeli se mogu naći u ponudi i koje sve vrste garažnih vrata postoje?

Segmentna garažna vrata su među najpopularnijima. Broj prodatih vrata, kao i interesovanje za njih konstantno raste. Zašto je to tako? Razloga je više. Pre svega, ona su praktična, dopadljivog izgleda i zadovoljavaju različite potrebe. Prave se od kombinacije više materijala.

Sastoje se iz međusobno spojenih segmenata, koji klize po nosećim šinama prilikom otvaranja i zatvaranja. Dizajnirana su tako da minimalno opterećuju noseću konstrukciju, ali su istovremeno i dovoljno čvrsta i otporna na fizička oštećenja.

Kipujuća metalna garažna vrata, koja su bila dominantan model u prošlosti, svojom velikom masom opterećivala su metalne šine i nosače. Vremenom, garažna vrata su ispadala iz ležišta ili krivila ram, što je dovodilo do zaglavljivanja i drugih oštećenja. Znatno manja masa koju imaju moderna segmentna vrata, omogućila im je bolju pokretljivost, fleksibilnost i duži životni vek. Segmentna garažna vrata karakteriše i ušteda prostora. Ona se otvaraju tako što segment po segment klizi po nosećim ležištima dok se ne zaustave na plafonu ili zidu sa strane.

Upravo tako, nisu sva segmentna vrata vertikalna. Sva ona funkcionišu po istom principu, a većina se otvaraju na gore i stoje na plafonu kada su u otvorenom položaju. Međutim, ako garaža ima kosi krov, onda je jedino moguća ugradnja modela koji se bočno otvara. Takođe, niski plafoni mogu biti povod za izbor bočnih garažnih vrata. Kod njih je sve isto kao i kod vertikalnih, samo što se otvaraju na stranu, klizeći po nosačima. Bilo koji od ova dva tipa vrata da je u pitanju, ušteda prostora je evidentna.

Što se tiče materijala, segmenta garažna vrata prave se od raznih kombinacija. Paneli mogu biti od punog drveta, ali se sve više traže ona koja se prave od kombinacije metalnog kostura obložene izolacionom ispunom i pločastim oblogama. Funkcija sintetičkih materijala, koji se nalaze spolja, je bolja izolacija i zaštita od vlage i padavina.

Rolo garažna vrata su, pored segmentnih, među najtraženijima. Mogu biti metalna ili od pvc-a. Osnovna prednost ovih vrata je ušteda prostora, čvrstoća uprkos manjoj masi i široka primena. Osim za garaže, koriste se i za lokale, magacine, skladišta i industrijske objekte.

Kada je u pitanju otvaranje i zatvaranje, ono može biti automatsko, ručno ili kombinovano. Garažna vrata se automatski mogu pokretati pritiskom na prekidač na zidu ili preko daljinskog upravljača. Tada mehanizam pokreće elektromotor sa pogonom na struju. Kombinovani sistem predviđa mogućnost i ručnog i automatskog otvaranja garaže. To je najbolja opcija, jer funkcioniše i ako se elektromotor pokvari.

Metalna garažna vrata još uvek nisu otišla u zaborav. Bez obzira na mnoštvo novih modela, i dalje postoje u ponudi klasična dvokrilna metalna vrata. Ona su pogodna za garaže koje stoje kao izdvojeni dvorišni objekti. U kućama i vikendicama, koje se nalaze na većim placevima, štednja prostora nije prioritet, te se klasična dvokrilna garažna vrata i dalje ugrađuju u ovakvim objektima. Vlasnici vikendica doživljavaju robusna metalna vrata kao bolju zaštitu od provala.

Pored ovih modela, u ponudi postoje kipujuća garažna vrata koja su izrađena od slične kombinacije materijala kao i segmenata. Ona su pogodna za garaže koje su prostranije i gde nije toliko važno da se štedi prostor ispred i unutar samog objekta. Mogu biti toplotno izolovana ili ne, sve zavisi od želja i potreba. Takođe, ova garažna vrata, kao i sva prethodna mogu imati sisteme automatskog i ručnog otvaranja.

Ako želite da uštedite, možete se zadržati na jednostavnom ručnom otvaranju, naročito ako se garaža nalazi u dvorištu i ako je izolovan objekat. Ukoliko nemate dvorišnu kapiju koja se otvara na daljinski upravljač i morate da izađete iz automobila kako biste je otvorili i zatvorili, onda nema mnogo svrhe u tome da vam se garaža otvara i zatvara na dugme.

Industrijski objekti i lokali, poput radionica, mogu imati garažna vrata koja imaju u sebi ugrađene staklene površine poput prozora. Na taj način omogućava se prodor prirodnog svetla. Druga varijanta su perforirana rolo garažna vrata, koja imaju manje ili veće površine sa mrežama, rupicama ili većim otvorima. Ovakva vrata pogodna su kao dodatna zaštita lokala, ili kao ograda u velikim, zajedničkim garažama.

Ako niste sigurni koja garažna vrata treba da kupite i ugradite, konsultujte se sa stručnjacima iz kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom i prodajom. Uvek kupujte na proverenim mestima, kako biste dobili zagarantovan kvalitet. U slučaju kvarova mehanizama ili fizičkih oštećenja samih garažnih vrata, proizvođači imaju obezbeđen servis. Redovno održavanje i pravilna upotreba će omogućiti da svoja nova garažna vrata koristite u godinama i decenijama pred nama.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво