Читај ми!

Kupite Karavađa za pola milijarde evra i dobijete vilu u centru Rima pride

Očekuje se da će Vila Aurora, vlasništvo plemićke porodice Ludovizi, puna veoma vrednih umetničkih dela i jedinom poznatom Karavađovom plafonskom slikom, koja će se u januaru naći na aukciji po početnoj ceni od 471 milion evra, biti najskuplja nekretnina svih vremena.

Mikelanđelo Merizi da Karavađo, ozloglašeni kriminalac čije se ime pojavljuje u kriminalističkim dosijeima arhiva u Rimu, takođe je bio jedan od najvećih umetnika 16. veka. Njegove slike su slavljene zbog intenzivnog, necenzurisanog realizma – i danas se prodaju za milionske iznose.

Jedina Karavađova slika na plafonu (a nije freska) za koju se zna da postoji nalazi se u italijanskoj vili iz 16. veka – Vili Aurora – koja će se naći na aukciji 18. januara 2022. godine.

Ova slika je višestruko podigla cenu imovine, jer ova rimska vila nema bazen, upečatljiv pogled ili prostrani park, ali kada bude izašla na aukciju, početna cena biće 471.000.000 evra.

Dotični Karavađo je ušuškan u maloj prostoriji na prvom spratu. „Recimo da kupujete Karavađa sa kućom pride“, rekla je za Tajms vlasnica vile, princeza Rita Bonkompanji Ludovizi.

Samo slika na plafonu – koja prikazuje Jupitera, Neptuna i Plutona – procenjena je na 310.000.000 evra, i zahvaljujući njoj se čini da će Vila Aurora zauzeti mesto u knjigama rekorda.

Ali, Karavađo je samo jedno od nekoliko veoma vrednih umetničkih dela u vili. Statua Pana, koja se pripisuje Mikelanđelu, dočekuje posetioce na šljunkovitom prilazu, a ulaznim holom dominira ogromna plafonska slika Il Gverčina, boginje zore, Aurore, u svojim kočijama, po kojoj je vila dobila ime.

Bil Gejts i jedan zalivski šeik već su pokušavali da kupe ovu vilu, ali je princeza tek sada primorana da je proda.

„Nadam se da će ovu kuću ko god da je kupi voleti isto koliko i ja“, rekla je princeza Tajmsu.

Inače, princeza je preuzela upravljanje vilom posle smrti supruga, princa Nikola Bonkompanjija Ludovizija, 2018. godine. Prodaja vile bi trebalo da okonča dugotrajni pravni spor sa prinčevim sinovima iz prethodnog braka.

Vila je sagrađena kao lovačka kuća 1570. godine i kasnije prodata kardinalu Frančesku Mariji del Monteu, koji je 1597. unajmio Karavađa da ukrasi prostoriju koju je koristio za alhemijske eksperimente.

Slika je široka 2,75 metara i urađena je uljanim bojama direkno na malter, a prikazuje alegorijsku scenu pretvaranja olova u zlato i bogove Jupitera, Neptuna i Plutona. Karavađo je bogove naslikao po uzoru na vlastiti lik.

Dve decenije kasnije, Ludovizi su kupili imanje i od tada se ono nalazi u njihovoj porodici.

Zaštićena visokim zidovima, vila se nalazi u blizini poznate rimske ulice Veneto, gde je 1960. snimljen film Sladak život Federika Felinija. Ima baštu, krovnu terasu, pešačke staze i tri garaže.

Prostire se na šest nivoa, ali sama zgrada se ne nalazi baš u najboljem stanju. Fasada je restaurirana od 2009. do 2011. godine, ali su drugi delovi, poput podruma, u vrlo lošem stanju.

Procenjuje se da će svi neophodni radovi koštati više od dvanaest miliona dolara. Pošto se vila nalazi pod zaštitom države, obaveza je budućeg kupca da obavi renoviranje, ali taj iznos neće biti odbijeno od vrednosti koju vila dostigne na aukciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије