Читај ми!

U Kini bebama stavljaju kacige za oblikovanje lobanje jer je postalo moderno imati okruglu glavu

U Kini se iznenada pojavila moda da je lepo imati okruglu glavu, pa roditelji sve češće kupuju skupe „korektivne kalupe“ kako bi oblikovali lobanje svojim bebama.

U Kini je u poslednje vreme zavladala prava pomama među roditeljima koji traže nešto poput kaciga za koje veruju da mogu da pomognu u oblikovanju lobanje njihovih beba u idealan, zaobljen oblik.

Kako se navodi u izveštaju Tensent njusa, prenosi Insajder, trend stavljanja korektivnih kalupa na glave beba započeo je ovog oktobra, a roditelji su pohrlili u prodavnice da nabave kacige za svoje potomke.

Ovi kalupi oblikom podsećaju na kuglu za kuglanje i navodno su namenjene bebama čije glave su ravne na potiljku. Kalup se tokom većeg dela dana stavlja detetu na glavu u ubeđenju da će to pomoći u oblikovanju njihovih mekih lobanja koje se još uvek razvijaju u zaobljeniji oblik prema standardima lepote koji se trenutno cene u Kini.

List Saut Čajna morning post je objavio i reportažu o majci koja je objavila na društvenoj mreži iskustva o upotrebi ovog „čudotvornog“ pomagala kojim je uspela da „ispravi oblik bebine glave“.

Pod naslovom Odvela sam svoju bebu na korekciju oblika glave, uprkos protestima porodice, majka je navela kako je svojom sedmomesečnom ćerkom otišla u medicinsku ustanovu da joj izrade „opremu za korekciju glave“ prilagođenu za nju.

„Mislim da je nošenje kacige za oblikovanje glave kao i nošenje proteze za zube, a to je da omogući da se ispravi neki deo tela i učini ga lepšim“, napisala je neimenovana majka u objavi koja je potom izbirisana. „Imam ravnu glavu na potiljku i znam koliko je to bolno za žene kojima je stalo do dobrog izgleda. Ne želim da moje dete odraste i celog života pati zbog ovog dela svoga tela“, navela je žena.

Ne zna se koliko je ova majka platila pomenuti kalup za ćerkinu glavu, ali kako navodi kineski sajt Sohu, takvi uređaji mogu koštati i oko 4.300 dolara.

Pored toga, internet porodavnica Taobao u vlasništvu Alibabe, kineske verzije Amazona, prodaje razna pomagala za korekciju glave beba. Ona se kreću od jastuka za korekciju od 20 dolara do kaciga od tri dolara, ili prostirki za spavanje od 15 dolara koje sprečavaju bebu da spava na leđima i „dobije ranu glavu na potiljku“.

Želja da imaju okruglu glavu proširila se i na korisnike društvene mreže Veibo, kineske verzije Tvitera, koji su počeli da dele savete i trikove kako da se „oprostite od ravne glave“, predlažući razne tehnike oblikovanja frizure koje će stvoriti iluziju savršeno okrugle lobanje.

Debata u trendu na kineskom portalu sličnom Reditu pod nazivom „Kako nastaje ravna glava“ pokrenula je oko 32.000 tema u kojima se raspravlja o tome kako „ispraviti“ ili sakriti oblik glave.

„Oblik glave određuje vašu privlačnost. Dajte svojoj deci dobar početak i ispravljajte njihove kosti glave dok možete“, napisao je jedan korisnik Veiboa.

Pedijatar iz Nankinga navodi da se ovakve kacige koriste samo u bolničkim tretmanima ukoliko postoji medicinski razlog za njihovu primenu i da bi roditelji trebalo da se obrate stručnjacima radi dijagnoze.

„Ali besmisleno je korigovati oblik glave bebe u svrhu lepote. Možda su u pitanju ipak samo roditeljske frustracije“, napominje pedijatar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара