Читај ми!

Praktični saveti - kako da izdubite bundevu za Noć veštica

Noć veštica - folklor koji nam stiže sa zapada, već godinama je popularan u Srbiji. U supermarketima mogu se kupiti keksići i kolačići u obliku duhova, mrtvačkih glava i bundeva, a butici prodaju kostime skeleta i veštica. Mnogima je, ipak, najzanimljivije ono što sami mogu da naprave - zlokobnu bundevu.

Практични савети - како да издубите бундеву за Ноћ вештица Практични савети - како да издубите бундеву за Ноћ вештица

Rezbarenje bundeve ne zahteva nužno specijalan talenat, a mnogo tutorijala može se naći na Jutjubu. Redakcija Sajta RTS-a izdubila je jednu tikvu i spremila za vas nekoliko saveta koji će vam pomoći da uspešno obavite zadatak.

1. Pazite kakvu bundevu kupujete 

Najbolje bi bilo da kupite bundevu koja se prodaje baš za ovu namenu, a možete je naći u supermarketima - najčešće se pojave nedelju dana pre Noći veštica. Ako ne nađete bundevicu u specijalnom pakovanju, možete uzeti i običnu, samo gledajte da je zrela, da nije mekana ni u jednom delu i da je cela narandžasta.

2. Naoštrite nož

Za rezbarenje bundeve trebaće vam dva noža i kašika: Jedan veći oštar nož kojim ćete odseći vrh bundeve. Ovaj deo posla najčešće zahteva i malo snage, ali ne brinite, unutrašnjost bundeve je šuplja i kašikom možete izvaditi semenke.

Mali, oštar, po mogućstvu zubat nožić, možete koristiti da izdubite oči, nos i usta.

3. Ne radite napamet

Na bundevi nacrtajte oči, nos i usta, ili uzmite samolepljive listiće i iscrtajte oblike. Te oblike ćete zatim nalepiti na tikvu, pa po njima rezbariti.

4. Udaljite decu

Pošto se radi sa oštrim noževima, a bundevu nije uopšte lako seći, nemojte da deca budu u okolini. Uvek može da se desi da vam nož izleti, ili da dete pomisli da je rezbarenje igra (i jeste igra, ali za odrasle). Ako želite da dete učestvuje, možda je bolje rešenje da crtate po bundevi. 

5. Osvetljenje

U bundevu ne morate staviti običnu sveću, možete i novogodišnje lampice, ili svetlo sa bicikla. 

6. Bonus savet - za lepše fotografije

Pošto ćete najverovatnije na društvene mreže kačiti fotografije svoje bundeve, napravite odgovarajući ambijent. U parku možete, na primer, sakupiti lišće u raznim bojama, grančice, šišarke.... To će svakako dati jesenji šarm vašoj fotografiji. A jesen je svakako instagramična.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се