Читај ми!

Napravite jelo kojim Grci obeležavaju dan kada su rekli istorijsko Ne

Grci obeležavaju 28. oktobar kao Dan „Ne“, dan kada su 1940. godine odbili italijanski ultimatum i ušli u rat sa silama Osovine. Na ovaj praznik najčešće se jede tradicionalno jelo od bakalara, čiji recept vam poklanjamo.

Bilo je tri sata ujutro kada je 28. oktobra 1940. godine italijanski ambasador u Grčkoj,  Emanuele Graci, premijeru Janisu Metaksasu uručio ultimatum Benita Musolinija sa zahtevom da se italijanskoj vojsci dozvoli slobodan prolaz i zauzimanje strateških lokacija u Grčkoj. Premijer je odlučno odgovorio na francuskom: „Dakle rat“, što su Grci pretočili u kratko όχι – ne!

Dva i po sata kasnije, italijanska vojska prešla je grčko-albansku granicu i počeo je rat.  Iako je Duče krenuo u invaziju sa 140.000 vojnika, naišao je na neočekivan i žestok otpor. Grčka vojska je do sredine novembra zaustavila italijansku invaziju i krenula u kontraofanzivu, potiskujući Italijane nazad u Albaniju i oslobodivši severni Epir.

Uprkos kasnijem dolasku Nemaca i padu Grčke u ruke okupatora, Metaksasov odgovor je zadao veliki udarac silama Osovine i odložio nemačku operaciju Barbarosa protiv Sovjetskog Saveza, pa je teška ruska zima nemačke vojnike zatekla nespremne.

Dan kada su rekli istorijsko „Ne“ Grci proslavljaju kao nacionalni praznik. Tim povodom i ove godine je priređena vojna parada u Solunu.

Na trpezama u grčkim domovima na ovaj dan se najčešće jede tradicionalno jelo bakaljaros skordaljá (μπακαλιάρος σκορδαλιά), prženi bakalar sa pireom od krompira i belog luka.

Usoljeni bakalar prethodno se dan-dva drži u vodi koja se menja nekoliko puta, kako bi iz njega izašla suvišna so.

Bakalar se prži u ulju, ili isečen na komadiće i uvaljan u retko testo napravljeno od brašna, malo piva i vode, ili se od usitnjenog bakalara, brašna, piva i peršuna napravi smesa od koje se prave ćuftice, a zatim prže.

Za pire se skuva krompir, izgnječi, posoli, a zatim izmeša sa smesom od dosta belog luka (5-10 čenova), bar pola šolje maslinovog ulja i soka od limuna, umiksanih u blenderu. Toj smesi se može dodati i malo oraha.

Na kraju se sve dodatno kremasto umiksa i možete da počnete da uživate u pravom grčkom posnom specijalitetu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво