Читај ми!

Zašto je prodaja cigareta porasla prošle godine prvi put u dve decenije

Novi podaci vlasti u SAD pokazuju da je prodaja cigareta i bezdimnih duvanskih proizvoda porasla prošle godine po prvi put u dve decenije, što je izazvalo zabrinutost da je to podstaknuto stresom zbog pandemije.

Prodaja proizvoda koji izazivaju zavisnost i kancer opada u SAD već tri decenije usled niza vladinih programa protiv pušenja.

„Manje društvenih kretanja omogućava više prilika za upotrebu duvana", rekao je jedan predstavnik duvanske industrije još prošle godine. 

Najveći proizvođači cigareta u SAD prodali su oko 203,7 milijardi cigareta veletrgovcima i maloprodajama u 2020. godini, što predstavlja povećanje od oko 800 miliona u odnosu na 2019. godinu, prema godišnjem izveštaju koji je objavila Federalna komisija za trgovinu.

Prodaja bezdimnih duvanskih proizvoda, kao što je duvan za žvakanje, takođe je blago porasla na 126,9 miliona, prema paralelnom izveštaju Komisije.

Objavljeni podaci ne uključuju e-cigarete, ni cigarete na bazi aerosola.

Nova istraživanja državnih agencija navode da je 14,2 odsto odraslih starijih od 18 godina pušilo cigarete od 2019. godine, a 4,4 odsto je koristilo elektronske cigarete.

Podaci sugerišu da se sve više Amerikanaca okrenulo cigaretama prošle godine usled stresa zbog poljuljane ekonomije i krize javnog zdravlja koja se javlja jednom u generaciji, piše washingtonpost.com.

Zabrinjavajući podaci 

Erika Svord, pomoćnica potpredsednika za zastupanje Američkog udruženja za pluća, nazvala je nove podatke „veoma zabrinjavajućim". Ona je dodala da su povećanje prodaje verovatno izazvali ljudi koji su ranije prestali da puše, ali su ponovo počeli tokom pandemije, napominjući da je stres primarni pokretač recidiva.

Proizvođači duvana veruju da su stimulacije i povećane naknade za nezaposlene takođe napravile razliku, jer su pušači sa nižim primanjima mogli onda i više da kupuju.

Ipak, još je nejasno da li su povećanu prodaju izazvali novi pušači, oni koji su se toj navici vratili, ili povećan obim uživanja duvana među aktivnim pušačima.

Prerano je reći da li se isti trend nastavio i u 2021, prenosi washingtonpost.com.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво