Čitaj mi!

Groblje japanskih brodova iz Drugog svetskog rata vaskrslo sa morskog dna kod Ivo Džime

Dvadesetak brodova potopljenih tokom i posle bitke za Ivo Džimu, jednog od najkrvavijih okršaja na pacifičkom frontu u Drugom svetskom ratu, izdignuto je sa okeanskog dna usled jake seizmičke aktivnosti kod jednog od najopasnijih japanskih vulkana – planine Suribači.

Fotografije i snimci koje su preneli japanski mediji pokazuju ostatke olupina 24 japanska transportna broda koja su američki marinci zarobili tokom i nakon bitke.

Brodovi su pomereni na zapadnu obalu Ivo Džime kako bi se od njih napravilo improvizovano pristanište, pošto ostrvo u to vreme nije imalo luku.

Najnovija seizmička aktivnost zabeležena posebno oko zapadnog dela ostrva izdigla je morsko dno, a sa njim i olupine japanskih brodova.

Japanski brodovi su iskorišćeni kao lukobran i zaštita za druge brodove koji su istovarivali vojnike i opremu.

Američka vojska osvojila je Ivo Džimu krajem marta 1945. godine posle više od mesec dana duge borbe, a cilj je bio da se na ostrvu uspostavi baza koja bi služila kao odskočna daska za invaziju na glavna japanska ostrva.

Planina Suribači na ostrvu je zapravo aktivni vulkan, a Ivo Džima je zbog toga prozvana i „ostrvo sumpora“. Najsvežija erupcija desila se 1982. godine, ali vulkan redovno iz brojnih pukotina na i oko ostrva izbacuje materijal iz utrobe Zemlje.

Od 1952. godine do danas zabeleženo je da se nivo ostrva podigao za punih 10 metara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 21. okt 2021, 10:39) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Tlo

Se izdize kao rezultat seizmicke aktivnosti. Kada tone u more ne krivi se seizmika nego "globalno otopljavanje" koje "podize" nivo mora.