Читај ми!

Ronilac amater kod Haife otkrio krstaški mač star oko 900 godina

Mač za koji se vjeruje da je pripadao krstašu koji je doplovio u Svetu zemlju pre skoro jednog milenijuma izvađen je sa dna Mediterana zahvaljujući roniocu amateru, saopštili su iz Uprave za antikvitete Izraela, prenosi Rojters.

Iako potpuno optočen raznim morskim organizmima, metar duga oštrica mača i drška bile su dovoljno uočljive pošto su podvodne morske struje najverovatnije pomerile pesak koji ga je skrivao.

Pretpostavlja se da je ova lokacija, prirodna uvala u blizini izraelskog lučkog grada Haife, služila kao sklonište za pomorce, navodi Jakov Šarvit, direktor jedinice za arheologiju mora.

„Bilo je neverovatno, neverovatno je videti ovako lep mač. To znači da se ispod svih ovih školjki i kamenja nalazi pravi mač napravljen od gvožđa, uglavnom od gvožđa, osim verovatno, drške koja je obično bila od drveta ili nekog drugog materijala“, navodi Šarvit.

Arheolozi petpostavljaju da je ovaj vitez krstaš bio stacioniran u tvrđavi Atlit koja se nalazi nedaleko od mesta na kome je otkriven mač.

Pre nego što se pristupi čišćenju mača, objašnjava Šavrit, mora se napraviti rendgenski snimak kako bi se dobile još neke informacije o maču.

„Možda je na njemu ugravirano ime, možda postoji neki ukras, što će nam takođe, dati više podataka o vitezu koji je nosio ovaj lepi mač“, dodaje Jakov Šarvit.

Mač je prilično težak, mada na njegovu težinu utiču morski organizmi koji su se zalepili tokom vremena, ali i pored toga, sigurno je jako težak.

„To znači da je tip koji je držao ovaj mač i borio se s njim bio vrlo jak. Pokušavam da ga zamislim na bojištu sa onim oklopom na sebi i mačem kako se bori. Stvarno je morao da bude u dobroj kondiciji. Možda su bili krupniji nego mi danas, ali su sigurno bili snažniji“, naglašava direktor jedinice za arheologiju mora.

Mač, za koji se vjeruje da je star oko 900 godina, biće izložen pošto bude očišćen i restauriran, saopštili su nadležni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво