Читај ми!

Knjiga o Netfliksu objavljena u Srbiji, popust za čitaoce portala RTS

U trenutku kada svetom hara Netfliksova serija „Dečja igra“ ("Squid game") na srpskom jeziku objavljena je knjiga o tome kako je startap za iznajmljivanje di-vi-dijeva za dvadeset godina postao veći od Holivuda. Uz šifru koju objavljujemo u tekstu knjigu možete kupiti s popustom.

Kada je Rid Hejstings 2000. godine u očaju pokušao da svom nedostižnom konkurentu proda gubitaški „Netfliks“, bio je glatko odbijen. Direktor „Blokbastera“, koji ga je lično odbio, upravljao je lancem od 9.000 DVD klubova vrednom šest milijardi dolara, a „Netfliks“ je bio pred bankrotom sa 50 miliona dolara duga.

Danas, „Blokbaster“ odavno ne postoji, a „Netfliks“ ima više od 200 miliona korisnika (nije prisutan u samo dve zemlje sveta) i vrednost veću od 160 milijardi dolara. Šta se dogodilo u međuvremenu?

"U tom trenutku, čak ni ja nisam shvatao jednu stvar: mi imamo nešto što 'Blokbaster' nema – poslovnu filozofiju s vrlo malo pravila, koja vrednuje ljude više od procedura, a inovaciju više od efikasnosti. Naša filozofija, usredsređena na postizanje najboljih rezultata zapošljavanjem samo najboljih stručnjaka i rukovođenje zaposlenima putem organizacije a ne kontrole, omogućila nam je da stalno rastemo i menjamo se uporedo sa svetom i potrebama korisnika.

'Netfliks' je drugačiji. Naša filozofija je ‒ Ne pravilima." (Rid Hejstings)

Ovo je moto Knjige o Netfliksu, upravo objavljene na srpskom jeziku koju možete naručiti na adresi http://www.knjigaonetfliksu.com/, Ukoliko ukucate promotivni šifru rts-kp dobićete poseban popust uz promotivno pakovanje.

O autorima

Rid Hejstings, preduzetnik, osnivač i lider „Netfliksa“. Tvorac revolucionarne poslovne filozofije koja je izgradila jednu od najrazvijenijih svetskih kompanija, a njeno ime učinilo sinonimom čitave kulture. Aktivni je filantrop koji podstiče razvoj obrazovanja. Bio je član kalifornijskog državnog odbora za obrazovanje i član nekoliko obrazovnih fondacija i instituta. Diplomirao je na Bouden koledžu, a magistrirao na Univerzitetu Stenford. Sredinom osamdesetih godina XX veka volontirao je u Mirovnim snagama kao učitelj u Južnoj Africi.

„Kad pešačite Afrikom sa deset dolara u džepu, otpočinjanje biznisa i ne izgleda tako zastrašujuće“.

Erin Mejer je profesorka na INSEAD-u, jednoj od najprestižnijih poslovnih škola. Jedan je od najuticajnijih izučavalaca filozofije i prakse poslovanja. Autorka je knjige koju je Rid Hejstings odredio kao obaveznu lektiru za svoje menadžere: The Culture Map: Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business.

Čitajući knjigu, Hejstings je saznao da je i ona volontirala u Južnoj Africi kao učiteljica. Pozvao ju je da intervjuiše zaposlene u „Netfliksu“ širom sveta i iz prve ruke se upozna s njegovom kulturom. Ništa nisu prećutali.

„Bila je to šansa da istražim kako kompanija sa poslovnom filozofijom koja se suprotstavlja svemu što znamo o psihologiji, poslovanju i ljudskom ponašanju može da ostvari tako fantastične rezultate“.

Zašto da pročitate Knjigu o Netfliksu?

Knjiga o Netfliksu je izuzetna jer pokazuje kako je nastala i razvijala se jedna od najuspešnijih kompanija iz kreativne industrije i otkriva nam ključni faktor tog uspeha – njihovu kompanijsku kulturu. Autori nam pitko i otvoreno prenose kako su uspeli da je izgrade, koje su greške pravili na tom putu, koliko su ih one koštale i najvažnije – šta su iz njih naučili“.

„Treba da je pročita svaki poslovni čovek – od početnika koji želi da napreduje, preko menadžera i HR stručnjaka pa sve do direktora. Radi ličnog i kompanijskog razvoja, svi oni treba da znaju da su veštine ljudi i zajednička kultura osnov uspeha svake organizacije, bio to startap, velika firma ili čak država“.

Bojan Leković, Osnivač i direktor KupujemProdajem, autor knjige Medvedi na putu

 

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи