Читај ми!

Danijela preuzela muške poslove u Ražnju: pravi crepulje i gaji pčele

Crepuljarstvo, stari zanat koji je bio gotovo zaboravljen, u ražanjskom kraju ne samo da se održao već ima i budućnost. Ražanjsko crepuljarstvo uvršteno je u Nacionalni registar nematerijalne baštine, a opština radi i na brendiranju ovog proizvoda.

Selo Rujište kod Ražnja, gde se nekada svako drugo domaćinstvo bavilo crepuljarstvom i dobro živelo od tog zanata, sada ima svega dvojicu majstora crepuljara. Ćerka jednog od njih rešena je da sačuva zanat koji je u porodici generacijama. Zato joj nije teško da zavrne nogavice.

„Odrasla sam uz crepulje i na crepuljarskom brdu. Tako da sam to zavolela odavno. Najteže je kopanje zemlje, struganje crepulja i gaženje blata. Sve se radi fizički“, priča Danijela Petrović iz Ražnja.

Posudu iz koje je svako jelo ukusnije Danijela izrađuje od umešenog blata od jedinstvene gline sa obližnjeg brda, koju zatim suši i peče. Baš kako je naučila od oca.

„Ja sam ponosan. Samo, to je težak posao. Nego ona ne odustaje“, kaže Danijelin otac Tomislav Karastojković iz Rujišta. 

Samo ove godine vredna crepuljarka napravila je 300 crepulja, i za svaku ima kupca, što donosi solidnu zaradu. I kaže, neće dozvoliti da zanat izumre.

„Imam stalne mušterije, po restoranima, iz inostranstva dosta kupuju, dosta i ovako kupuju za vikendice, za kućnu upotrebu, jer ko proba jelo iz crepulje on obavezno kupi crepulju. Uči i sin da pravi, da to ostane u porodici“, kaže Danijela.

„Nekad je bila mnogo lepa zarada. Ne zavisiš ni od firme, ni od nikoga“, seća se Tomislav.

Pored izrade crepulja, Danijela brine i o porodici, kući, a pomaže i roditeljima u bašti. Ozbiljno i sa mnogo ljubavi bavi se i pčelarstvom, još jednim poslom koji ovde smatraju muškim.

„Stigne se nekako sve uz pomoć dece, supruga. Kad se nešto voli ima se vremena za sve. Nema se puno jedino slobodnog vremena, nekog vikenda, odmora, to još ne postoji“, naglasila je ova crepuljarka i pčelarka.

Uz sve obaveze stigne i da se dotera za posao koji, kao i sve ostalo, radi uz osmeh.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се