Nudili mu hiljade evra za istorijske prikaze od igračaka

Maketarstvo je hobi koji iziskuje preciznost, spretnost, a najviše strpljenje da bi umanjena kopija bila što vernija originalu. Neki maketari idu korak dalje, stvarajući verno umanjene scene istorijskih događaja.

Zoran Nešić već 55 godina sklapa makete. Mnoge je sam modelirao, kao što je slučaj sa vozilima JNA, koja je uradio na osnovu tehničke dokumentacije, koju je našao na vojnom otpadu.

„Sa delovima kartona, delovima plastike, da na neki način autentično dočaram, kao da je originalno vozilo umanjeno 72 puta“, objašnjava ovaj maketar iz Užica.

„Gde god odemo, bilo gde da odemo, prvo što bi nekome možda bilo smešno, čovek od 67 godina će prvo da traži gde je ta neka prodavnica, u nekim velikim tržnim centrima, igračaka“, priča Zoranova supruga Milojka Nešić.

Međutim, otišao je i korak dalje, radeći prikaze istorijskih događaja. Na osnovu fotografije ilustrovao je bombardovanje Beograda 6. aprila. Ovekovečio je i susret medveda i prvog tenka koji je Kraljevina dobila od Francuza, na vežbi u Rugovskoj dolini sredinom 20. veka.

„Naravno, medved je odustao od bilo čega, povukao se i tenk je nastavio dalje“, kaže Zoran.

Do najsitnijeg detalja, na osnovu fotografije, prikazao je scenu odlaska Slobodana Miloševića u Tuzlu.

„Ovaj helikopter UH-1 koji ga je prevezao, koji je pripadao nekada Saveznoj miliciji u Jugoslaviji, pod ovim brojem znači YU-HCD ga je spustio na Gazimestan u njegovoj najvećoj moći i u trenutku njegovog i životnog i političkog fijaska ga je prebacio taj isti helikopter u Tuzlu, a kasnije su ga preuzeli za Hag sa drugim helikopterom“, opisuje Zoran Nešić.

Za maketarsko umeće osvajao je nagrade i na međunarodnim takmičenjima. Brojne diorame kojima je predstavio istorijske događaje nalaze se u kutijama. Iako su mu za neke nudili hiljade evra, nisu na prodaju, kaže. Namerava da ih ostavi kao legat muzeju.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи