Čitaj mi!

Mikroskop koji je Čarls Darvin poklonio sinu na aukciji u decembru će biti ponuđen za pola miliona dolara

Mikroskop koji je Čarls Darvin poklonio svom sinu Leonardu i ostao je u porodici skoro 200 godina, naći će se na aukciji u decembru u Londonu, a očekuje se da će dostići cenu do 480.000 dolara.

Instrument je izradio Čarls Gold za firmu "Cary" oko 1825. godine i jedan je od šest mikroskopa koji su sačuvani do danas, a zna se, prema podacima aukcijske kuće Kristis, da su povezani sa britanskim prirodnjakom, prenosi Rojters.

Datum njegove proizvodnje poklapa se sa vremenom kada je Darvin proučavao zoofite, organizme poput korala i morskih anemona.

„Prođe vas jeza kada pogledate kroz ovaj okular i vidite mikroskopski svet koji je gledao Darvin pre skoro dve stotine godina“, navodi u izjavi za Rojters, Džejms Hajslop, rukovodilac Odeljenja za naučne istrumente, globuse i prirodnjačku istoriju u Krijstiju.

U jednom pismu koje je Darvin napisao 1858. godine svom najstarijem sinu, stoji kako je mali Leni secirao pod ovim mikroskopom i sa oduševljenjem rekao da će to pamtiti čitavog života.

Ovo se dešavalo godinu dana pre no što se pojavilo Darvinovo revolucionarno delo O poreklu vrsta.

Mikroskop će biti ponuđen na aukciji u Londonu u okviru Kristijeve kolekcije Vrednih knjiga i rukopisa 15. decembra, a procenjuje se da će biti prodat za iznos od 343.050 do 480.270 dolara.

„Čarsl Darvin je jedno od najvećih imena u istoriji nauke, a kolekcionari zainteresovani za sve što je u vezi sa njim dolaze iz svih krajeva sveta“, naglašava Hajslop.

broj komentara 0 pošalji komentar