Čitaj mi!

Ode „Gandalf“ u penziju, Novi Zeland dao otkaz svom čarobnjaku

Čarobnjak Novog Zelanda, verovatno jedini zvanično državno postavljeni čarobnjak na svetu, skinut je sa platnog spiska posle 23 godine na tom mestu.

Čarobnjaka, kojem je pravo ime Ijan Brakenberi Čenel (88), zaposlio je pre dve decenije gradski savet Krajsčerča da bi promovisao grad kroz „činove čarobnjaštva i druge čarobnjačke usluge“.

Godišnje je za to primao 16.000 dolara, a do sada je ukupno plaćen 368.000 dolara.

Rođeni Englez, Čenel je počeo da obavlja usluge čarobnjaštva i zabavljanja u javnosti ubrzo nakon što je došao na Novi Zeland 1976. godine. Kada je gradski savet pokušao prvobitno da ga zaustavi, stanovnici su protestovali.

Novozelandsko udruženje upravnika galerija proglasilo ga je 1982. godine hodajućim umetničkim delom, a 1990. godine tadašnji premijer Majk Mur zamolio ga je da postane čarobnjak Novog Zelanda.

„Zabrinut sam što vaše čarobnjaštvo nije na raspolaganju čitavoj naciji“, napisao je Mur.

Od tada je redovno izvodio svoje čarobnjaštvo u Krajstčerču, ali i izvodio kišne plesove širom Novog Zelanda i Australije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 16. okt 2021, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Čarbnjak i promocija čarobnjaštva (kod nas se kaže Veštičarenje)

Čisto da se zna da se ta zemlja uzima kao pozitivan primer u broju vakcinisanih osoba i često je u vestima.

(subota, 16. okt 2021, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Evo resenja......

To je to..... Carobnjak nam je nedostajao sve vreme..... Nasa vlast mora ozbiljno razmisliti da uvrsti po jednog carobnjaka u svako ministarstvo. Tek tada ima da nam krene.... Pozdrav ;)