Čitaj mi!

Tradicionalno i moderno, mozaik od elektronskog otpada kao omaž Nišu

Niš je grad cara Konstantina i grad elektronike – tradicionalan i moderan. Takav je i mozaik kojim je slikarka Danica Maksimović, uz mnogo truda i veštine, predstavila najznačajnija obeležja grada, koristeći samo elektronski otpad.

Na prvi pogled obična slika, ali svaki sledeći donosi iznenađenje. Prepoznatljivi simboli grada Niša, uz mnoštvo detalja i sve to od starih delova račuara na podlozi od reciklirane plastike.

„U centru kompozicije je Tvrđava kao jedno od glavnih obeležja Niša. Imamo Konstantina, rimskog cara koji je rođen u Nišu, zatim vilu Naisu, kao zaštitnicu grada Niša. Stevan Sinđelić naš vijskovođa, heroj, svi znamo kako je on stradao za ovaj grad i za srpski narod. Zatim, iznad njega su građevine Ćele kula i Čegar i trg Kralja Milana koji je isto obeležje Niša. Firma koja je naručila ovaj rad je 'Ingsoftware' iz Niša i sa njima sam radila na ideji i realizaciji“, objašnjava Danica Maksimović, akademska slikarka.

„Naša neka ideja je bila da napravimo unikatno umetničko delo koje će sa jedne strane predstavljati simbole Niša, a sa druge strane, shodno našoj industriji u kojoj se nalazimo, dati i neki omaž Nišu kao centru elektronike i informacionih tehnologija još u bivšoj Jugoslaviji“, napominje Miroljub Bošković iz kompanije "Ingsoftware".

Danica kaže da oduvek želi da se bavi umatnošću. Završila je likovnu akademiju, ali nema stalni posao i nada se da bi ovo mogao da bude njen put.

„Neko ga zove instalacija, ja bih rekla moderan mozaik, gde sam spojila tradicionalno i moderno. Prvenstveno to mi je bila ideja. Tradicionalno kao mozaik koji je veoma stara tehnika i moderno zato što je napravljeno od elektronskog otpada“, dodaje slikarka.

A Daničini mozaici osim kreativnosti, truda i veštine nose i posebnu poruku o tome kako se čuva priroda jer je na omaž gradu Nišu na najlepši način utošeno 20 kilograma elektronskog otpada.

broj komentara 0 pošalji komentar