Читај ми!

Prokupac – najvažnija autohtona vinska sorta grožđa u Srbiji ima svoj dan

U oktobru se već šest godina obeležava Međunarodni dan prokupca, najvažnije autohtone vinske sorte crvenog grožđa u Srbiji, uz brojne manifestacije, stručne radionice i degustacije.

Karavan prokupca krenuo je s namerom da se o autohtonoj sorti grožđa razgovara u njenoj postojbini – u Toplici, Aleksandrovačkoj Župi i u Šumadiji.

„Prokupac je sorta koja je bila zaboravljena i zapostavljena, a duboko je vezana za vinski identitet Srbije i vinari su počeli poslednjih godina polako da je vraćaju u život. Ovom manifestacijom smo se potrudili da im damo malo vetra u jedra“, navodi Igor Luković, vinski kritičar.

„U Šumadiji imamo trenutno sedam vinarija koje proizvode prokupac. Inače, trend u svetu je da se rade vina od autohtonih sorti. I mi smo u Šumadiji to prepoznali“, naglašava Zoran Dragoljević, vinski ekspert

Da nije bilo vinogradara iz Centralne Srbije, a posebno iz Aleksandrovačke Župe koji su sačuvali prokupac u starim zasadima, a potom od njega pravili i vino, mi ne bi danas imali  mnogo toga da ponudimo.

Da prokupac nije zapostavljen, danas bi imao tretman kao italijanski San Đoveze, od koga se prave priznata vina u svetu.

„Daje jedno zdravo grožđe, dobro vino. Međutim, zbog pogrešnih tumačenja od ranije, smatralo se da to grožđe, da se prave vina za masovnu upotrebu. Tehnologija je napredovala, ispostavilo se da od toga grožđa može da se napravi jedno kvalitetno, i da kažem, vrhunsko vino“, tvrdi Milomir Milosavljević, vinar iz Bučja kod Trstenika.

Da su srpski vinari uradili dobar posao potvrđeno je i priznanjima na Međunarodnim takmičenjima za vina od prokupca iz sopstvenih zasada.

„Tek sada se ozbiljno radi na klonskoj selekciji, ali moramo da budemo pošteni da smo tek na početku. Mi zapravo nemamo jedan dobar klonski prokupac“, napominje Goran Todić, vinar iz Prokuplja.

Sadni materijal se često uvozi iz Italije. Zato je sledeći korak – jačanje pozicija srpskog prokupca na stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 02. јун 2025.
29° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом