Читај ми!

Terazije, Palilula, Košutnjak i Crveni krst nisu samo u Beogradu

Bilo bi dobro znati zašto su beogradske Terazije poznatije od užičkih, gde je blizanac beogradskog Košutnjaka i gde sve možete da stignete ako krenete u Kotež, jer nazive ovih toponima nećemo sresti samo u Beogradu.

Ako kažete da živite na Paliluli, niko vas neće pitati da li mislite na beogradsku ili nišku. Isti naziv naselja u dva različita grada, nije retkost. Narod je ranije mestima davao imena po onome po čemu su bila poznata. U Beogradu je za tablu sa natpisom Palilula zaslužan Miloš Obrenović.

„Od samevStambol kapije, kod današnjeg Narodnog pozorišta, sve ovo su bile poljane i ovde se nalazilo to selo Palilula, gde je on ili neko od njegovih saradnika, postavio znak da se od tog mesta mogle paliti lule i pušiti“, objašnjava Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

Beogradske Terazije sada su sigurno poznatije od užičkih. Ranije nije bilo tako, tvrde istoričari. Reč ima više značenja, zato Terazija ima u još mnogo mesta u Srbiji.

„To je u stvari neka vrsta kantara, turski. Neka vrsta uređaja za merenje i prirodno je da je u jednom Užicu koje je bilo važno meseo. U 18. veku, osim Beograda, Užice je najvažnije mesto u tadašnjem Beogradskom pašaluku u Srbiji“, navodi istoričar Nebojša Damjanović.

„To je kula koja je imala ugrađenu cev iz koje se puštala voda i Turci su to nazivali 'kule za vodu', a kod nas je prevedeno i ostalo treazije“, dodaje hroničar Golubović.

Crveni krst u Nišu zauzima trećinu površine grada, a pripada mu i najveći broj niških sela, dok je vračarski Crveni krst prepun stambenih zgrada i automobila. Iste nazive imaju i neki gradovi i sela kod nas, ali i u svetu.

„Ime sela pa i grada u Banatu, Bela Crkva, imate u Ukrajini poznatu Belu Crkvu. Belih crkava koliko god hoćete. Ili ime našeg grada Peć u Metohiji i Pešta sa Budimom, glavni grad Mađarske, etimološki je sa istoga izvora“, naglašava istoričar.

„To je najpre narod ostavljao radi lakše orjentacije i onda, ko se tada bavio i pisanjem ili pravio početke topografskih karata, tako je to i nastajalo“, navodi Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

Beogradski i kragujevački Košutnjak, pančevački i beogradski Kotež, Liman u Novom Sadu i stari naziv Liman za deo kod Beograda na vodi, samo su neki od istih toponima za različita mesta. Takođe, više od 10 naselja i gradova u Americi zovu se isto kao naš glavni grad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво