Читај ми!

Pošto su prokrstarili Evropu i Aziju na biciklima, odlučili su da krenu i peške

Primer bračnog para iz Zrenjanina pokazuje kako da aktivno upoznate druge države, predele i ljude. Bave se sportom, biciklizmom, a nedavno su prepešačili osamsto kilometara.

Bračni par Jelena i Radomir Raša Papić iz Zrenjanina svako letovanje pretvore u avanturu. Do sada su prokrstarili na desetine hiljada kilometara Evrope i Azije biciklima, dok su se sada odlučili za pešačenje i put od 800 kilometara od francuskog seoceta Sen Žan Pije di Port do španskog grada Santijaga u Galiciji.

„Unazad 15 godina smo mi biciklirali Evropom. Svake godine je to dve do tri i po hiljade kilometara, a ove godine smo rešili da kremeno u pešačenje, planinarenje, put za Santijago, 800 kilometara koje smo prešli za 28 dana“, kaže Jelena Papić.

Pešačenje, kažu, nije bilo posebno naporno, jer su svakodnevno fizički aktivni. Jelena je vaspitačica, ima 62 godine, a Raša je godinu dana stariji.

„Kolika je priprema potrebna da bi se prešao ovakav put mi izgleda da nismo merodavni zato što, iz osnovnog razloga mi se bavimo aktivnošću, fizičkom aktivnošću svako dan, tako da spremni smo i danas možemo da krenemo gde god hoćete. Ono, samo ranac na leđa i palimo!“, tvrdi Radomir.

Svaka tačka međunarodno poznatog puta Svetog Jakova ima markere trase. Spavali su u šatorima, pod otvorenim nebom, u hostelima ili u pansionima. Rašin ranac je imao 17, a Jelenin 13 kilograma.

„Dopunjujemo se, što jedan pomisli drugi već uradi, tako da smo veoma organizovani, od postavljanja šatora i svih ostalih stvari, do nabavke hrane i tako dalje. Tako da odlično funkcionišemo“, naglašava Jelena.

„Uzmemo kartu, stavimo povez na oči, bacamo pikado, pa gde se zabode, tu idemo“, objašnjava Radomir kako biraju destinacije. 

Stalno u pokretu, Papići kažu da ne bi mogli letovanje da provedu na jednom mestu u bilo kakvom vrhunskom hotelu. Želja za upoznavanje novih ljudi, meridijana i potraga za iskustvima već narednog leta biće sigurno nova avantura.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво