Читај ми!

Majbah slavi 100 godina od proizvodnje prve limuzine

Kompaniju „Majbah“ osnovali su 1909. godine Vilhelm Majbah i njegov sin Karl, kao proizvodnju koja se bavi isporukom motora za cepeline, vazdušne brodove i, kasnije, vozove. Kompanija se brzo proširila na posao sa automobilima, sa prvim prototipom, V1 testvagenom, predstavljenim 1919. godine. Pokazalo se da je automobil toliko popularan da je samo dve godine kasnije pokrenuta proizvodnja.

Ime čuvenog proizvođača luksuznih automobila „Majbah", postoji već jedan vek. Prvobitno se brend zvao "Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH", osnovan 1909. godine, a 1912. kompanija je promenila ime u "Maybach-Motorenbau GmbH". Prvi automobil proizveden je 1921. godine.

Ta proizvodna verzija bila je V3 snage 22/70 KS, koju je "Majbah" predstavio u septembru 1921. godine na Međunarodnom sajmu automobila u Berlinu. Predstavljeni model sa 70 KS, bio je impresivan za to vreme, kao i mnoga druga inženjerska i luksuzna čuda, poput kočnica na svakom točku, planetarnog menjača i unutrašnjosti obložene kožom i drvetom. Proizvedeno je nešto više od 300 primeraka modela V3 snage 22/70 KS.

"Majbah" je prestao da proizvodi automobile na početku Drugog svetskog rata, a 1960. godine kompanija je pripojena "Dajmleru", matičnoj kompaniji "Mercedes-Benca".

Danas je "Majbah" podbrend "Mercedesa", a nemački proizvođač automobila slavi stogodišnjicu lansiranja modela 22/70 HP V3 sa specijalnom Edicijom 100, verzijama Majbah S-klase i Majbah GLS-klase. Samo 100 automobila će biti proizvedeno za svetsko tržište, a američke isporuke planirane su za prvu polovinu 2022. godine.

Luksuzne limuzine kompanija je počela da proizvodi 2000. godine, zasnovane na S klasi, koja je mogla da se takmiči sa "rols-rojsom" i "bentlijem".

Pokušaj je propao, pa je tek 2014. godine kompanija "Majbah"  počela ozbiljno da osvaja tržište.

Kako bi proslavili stogodišnjicu prvog serijskog automobila marke, "Mercedes-Majbah" je predstavio novo posebno izdanje Majbah S-klase pod nazivom Edicija 100.

Amblemi Edicija 100 pojavljuju se na različitim površinama unutrašnjosti kabine automobila, uključujući pragove vrata i suvozačevu stranu.

Posebno izdanje je ograničeno na 100 automobila u svetu. Cena još nije objavljena, ali se „šuška" da će biti oko 200.000 dolara.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво