Čitaj mi!

Pirotski kačkavalj nekad je bio na kraljevskim i predsedničkim trpezama, a sad je stigao i u knjige

Bez staroplaninskih stada ovaca ne bi bilo ni čuvenog pirotskog kačkavalja, koji je rado viđen i na kraljevskim i predsedničkim trpezama. Odnedavno je i tema knjige jednog pirotskog istoričara.

Priča o pirotskom kačkavalju traje vekovima, ali je sada prvi put zapisana. To je priča o siru za koji su Piroćanci recept dobili od Crnovunaca, nomadskih stočara iz Grčke. Pojedini podaci izneti u knjizi Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru bili su nepoznati javnosti, a autor je potvrdio da su brojne legende o kačkavalju zasnovane na istinitim događajima.

„Naročito priča o tome da je pirotski kačkavalj dospevao i do američkog tržišta, da je čak bio na trpezi američkih predsednika, da je bio na kraljevskoj trpezi srpskih vladara krajem 19. i početkom 20. veka, kao jedan vrhunski delikates“, kaže istoričar Davor Lazarević.

Između dva svetska rata izvoz kačkavalja bio je vredan 15 miliona dolara, a na Staroj planini bilo je 350.000 ovaca. Tada je kačkavalj izrađivan na bačijama.

„Nakon '45. godine to se transformiše u industrijsku proizvodnju, pošto se otvaraju industrijske mlekare i tu se tehnološki proces na neki način menja“, objašnjava Lazarević.

Proizvodnja pirotskog kačkavalja danas je simbolična. Zato je knjiga o najboljem srpskom siru izazov za buduća pokolenja.

„Davor je učinio jedan vanredan napor da spozna i da prikupi sve ono što jeste tradicija i sve ono što je zapisano u prethodnom periodu o proizvodnji ovog divnog sira, po mnogim osobinama verovatno najkvalitetnijeg sira sa ovih prostora“, istakao je Radoslav Pejčić, profesor prehrambene tehnologije.

Tradicija proizvodnje pirotskog kačkavalja može da se čuva i pisanom rečju. Ipak, najbolji način je svakodnevna priprema po starom receptu, ručno u korpi od leskovog pruća.  

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 24. sep 2021, 09:18) - Sasa Petrovic [neregistrovani]

Sir bez kompromisa

Svaka cast autoru jer ovo je pravi nacin podsetiti sta je pravi kackavalj iz Pirota.
Ali ne sme se nikako dizvoliti da se urusi ime ,,kralja sireva,, Pirotskog kackavalja zbog zelje pojedinaca za brzom zaradom.

(petak, 24. sep 2021, 09:17) - Sasa Petrovic [neregistrovani]

Sir bez kompromisa

Svaka cast autoru jer ovo je pravi nacin podsetiti sta je pravi kackavalj iz Pirota.
Ali ne sme se nikako dizvoliti da se urusi ime ,,kralja sireva,, Pirotskog kackavalja zbog zelje pojedinaca za brzom zaradom.

(četvrtak, 23. sep 2021, 13:05) - М. Костић [neregistrovani]

Било некад

Можда је некад и био за царску трпезу али овај данашњи не може да издржи ни недељу дана (у фрижидеру) а да се не убуђа.