Čitaj mi!

Egipat ponovo otvara za turiste južnu grobnicu faraona Zosera

Egipatsko ministarstvo za antikvitete i turizam saopštilo je da je ovonedeljnim otvaranjem grobnice označilo završetak restauratorskih radova koji su započeli 2006. Ojačani su podzemni hodnici, obnovljena je rezbarija i popločani su zidovi na koje je postavljena rasveta.

Grobnica pripada kompleksu kraljevskog groblja faraona Zosera, koji je živeo pre više od 4.700 godina.

Poznata kao Južna grobnica, uglavnom je podzemna i uključuje lavirint hodnika, ukrašen hijeroglifskim rezbarijama i pločicama. U centralnom pogrebnom oknu nalazi se masivni sarkofag obložen granitom iz egipatske Treće dinastije.

Međutim, faraon nije sahranjen na ovom mestu, već u obližnjoj, čuvenoj Stepenastoj piramidi.

Dve strukture čine deo kompleksa Sakara u blizini Kaira, jednog od najbogatijih arheoloških nalazišta u zemlji.

Stepenasta piramida je najstarija poznata piramida i, prema Unesku, jedan od prvih primera monumentalne arhitekture iz antičkog sveta. Veruje se da je bila inspiracija za piramide u Gizi.

Osim južne grobnice, na platou Sakara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući Stepenastu piramidu, kao i stotine grobnica drevnih zvaničnika od Prve dinastije (292. p. n. e. – 277. p. n. e.) do koptskog perioda (395–642).

Lokalitet Sakara deo je nekropole egipatske prestonice Menefera, koja uključuje slavne piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Sir, Dahšur i Abu Ruviš.

Ruševine Menefera su 1970-ih proglašene svetskom baštinom Uneska.