Читај ми!

Neobična užina jednog aligatora - koplje, zubi i kaki

Otkrivanje predmeta iz davne prošlosti je samo po sebi uzbudljivo, ipak, kada se pronađu u stomaku aligatora – to je posebno iskustvo.

Šejn Smit, vlasnik kompanije "Red Antler Proccessing", u gradu Jazu u Misisipiju, u stomaku aligatora dugačkog oko četiri metra, pronašao je nekoliko predmeta za koje jednostavno nije mogao da utvrdi šta su, i koja im je namena.

Životinja je kod njega bila transportovana na preradu mesa i kože.

Ispostavilo se da su predmeti iz stomaka životinje indijanski artefakti stari više hiljada godina, što su kasnije potvrdili i stručnjaci.

„Moja prva misao bila je da nema šanse i da nije moguće da sam pronašao takvo nešto. Prvo mi je prošlo kroz glavu da je aligator pojeo Indijanca ili čak neku životinju koju je ubio Indijanac. Ipak, znate, očigledno je da aligator nije star hiljadama godina", rekao je Smit za Si-En-En.

Smit je smatrao da su predmeti – nešto što se koristi u lovu, pa je fotografije postavio na društvene mreže.

Geolog Džejms Starnes video je fotografije, i kao poznavalac prilika, dao je dosta podataka o istoriji tih predmeta, na osnovu svog istraživanja indijanskih artefakata pronađenih u delti Misisipija.

Starnes je inače jedan od direktora u Odeljenju za kvalitet životne sredine Misisipija.

Opisao je jedan predmet kao visak, a reč je o metalnom predmetu u obliku suze čija primena za sada nije utvrđena, i „atlatl pikado", koji je zapravo koplje koje se koristi za lov.

„Starosedeoci u Severnoj Americi, posebno u Misisipiju, naseljavali su taj predeo i do pre 12.000 godina. Ovu opremu za lov koristili su davno i nosili je sa sobom", rekao je Starnes.

Luksuzni mamac 

Među stručnjacima se vodi žestoka rasprava o nameni predmeta u obliku suze. Neki smatraju da se koristio kao mamac pri pecanju.

Ali napravljen je od hematita, materijala koji je mogao doći čak iz regiona Velikih jezera, rekao je Starnes. Korišćenje predmeta koji je bio toliko ukrašen za nešto poput ribolova, izgleda neobično, dodao je.

Drugi predmet je izrađen od kamena smeđe boje, i bio je deo strelice, odnosno koplja koje je služilo za lov.

Ipak, ostaje pitanje otkud ovi predmeti u stomaku aligatora.

„Aligatori su poznati po tome što jedu svakakve stvari, i u stomaku aligatora gde su i pronađeni artefakti, nađeno je još i kamenje, kosti i krljušti ribe, zubi životinja, kosti malih sisara, stotine semenki i plodova kakija", rekao je Smit.

Istraživači su se složili da je aligator star od 80 do 100 godina. Pronalaženje predmeta koje su koristili Indijanci, uobičajeno je u ovom regionu Misisipija, kaže Starnes.

„Budući da je ovo područje bilo toliko gusto naseljeno u tako dugom vremenskom periodu, artefakti se pojavljuju na nekim vrlo neobičnim mestima. Oni mogu erodirati kada su na površini, propadati usled kiša, ali i izgradnje infrastrukture. Upotreba kamena bila je popularna u tom periodu, a aligatori mogu da jedu skoro sve", rekao je Starnes.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво