Читај ми!

„Vidi, stvarno Eskimka“, Darja živi u Beogradu, omiljeni grad joj je Niš, podjednako voli Srbiju i Rusiju

Vekovima žive u najsurovijim uslovima severnih predela, najviše na Grenlandu i arktičkim obalama Severne Amerike, a na svetu ih ima tek šezdesetak hiljada. Eskimi – što u prevodu znači „oni koji jedu sirovo meso“ – oduvek su privlačili pažnju, naročito zbog karakterističnog poljupca i života u igluu. Jedna Eskimka godinama živi u Beogradu.

Iz rodnog Andara u Rusiji, Darja je pre osam godina sa majkom došla u Beograd. Zbog visokih temperatura bledela joj je kosa, pucali očni kapilari. Završila je Srednju ugostiteljsku školu, a prvi dan u njoj će zauvek pamtiti.

„Kad smo došli, upisala sam ugostiteljsku školu na Zelenom vencu. U roku od pet minuta sišla je cela škola, čuli su da sam Ruskinja, a onda su govorili da ličim na Kineskinju. Onda je jedan dečak prišao, pipnuo me po obrazu i rekao: vidi, stvarno Eskimka, ona iz kućice“, rekla je Darja Rintikeu Gončarova.

Najteže joj je bilo da nauči srpski jezik.

"I ako će to smešno da zvuči, ali zamrzivač mi je bilo teško da kažem“, ističe Darja.

Kako izgleda živeti u igluu, da li se trljate nosevima, jedete li irvase i foke, samo su neka od pitanja koja joj postavljaju.

„Iglu je uvek služio kao zamrzivač, tamo se čuvalo meso, riba. Inače se prave štale od drveta koje se pokrivaju krznom od jelena“, rekla je Darja.

Za nju prijatelji kažu da je spontana, glasna, veoma druželjubiva, veliki avanturista.

Jednog momka teško je ubedila da nije iz Vranja.

„Ja kažem da sam iz Rusije, on mi kaže: nemoj da lažeš, čujem da si iz Vranja. I onda doda: pre bih rekao da si iz Leskovca, čujem po naglasku", uz smeh dodaje Darija Rintikeu Gončarova.

Podjednako voli i Rusiju i Srbiju.

„Duša mi pripada i tamo i ovde, ja kad bih mogla da podelim sebe, ja bih živela i tamo i ovde. Omiljeni grad mi je Niš", napominje Darja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара