Читај ми!

Viteško odmeravanje podno zidina Manasije

Održava se sedmi Međunarodni festival „Džast aut“. Viteško umeće kod srednjovekovne Manasije predstavilo je više od 350 učesnika iz 12 zemalja uz oduševljenje publike.

Specifična odeća srednjevekovnih ratnika, duelne borbe mačevima, ali i način života u nama tako dalekoj epohi koju poznajemo iz romana ili sa filmskog platna, posebno su interesnatni najmlađim posetiocima festivala „Džast aut“ (Just Out).

U improvizovanom srednjevekovnom naselju održan je viteški turnir u slavu srpskog viteza reda zmaja Despota Stefana Lazarevića.

I dok su jedni pokazivali svoje umeće jašući konje drugi su se nadmetali ukrštajući mač i štit, uz tešku opremu.

„Imate od 20 kilograma pa preko 40 do 45 kilograma. Puno fizičke spreme je potrebno za ovo", rekao je Nikola Sarić, iz udruženja Beli orlovi.

„Uvek su neki prijatelji preko puta mene u njihovim šlemovima i mogu da osetim dobru energiju i zabavu", istakao je Igor Martinović iz Sremskih Karlovaca.

Prošle godine održan je virtuelni festival, pa su svi čekali bolju epidemijsku situaciju za organizovanje ovog jedinstvenog događaja u regionu

„Da promovišemo srpsku kulturnu baštinu na ovakav način, da promovišemo Manasiju koja je predivna, i da promovišemo lik i delo Despota Stefana Lazarevića i naravno da je to interes svih Srba u zemlji da ovakva slika ode u svet", rekao je Vladimir Blagojević, organizator i osnivač festivala.

Ove godine posetiocima je prvi put predstavljen i „džausting“ koji je karakterističan za manifestacije u Engleskoj i Nemačkoj, a organizatori kažu da je iz godine u godinu sve veće interesovanje za srpsku srednjovekovnu istoriju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво