Читај ми!

Misteriozne uranijumske kocke u američkim laboratorijama iz nacističkog nuklearnog programa

Stručnjaci Pacifičke severozapadne nacionalne laboratorije u državi Vašington utvrđuju poreklo misterioznih uranijumskih kocki u američkim laboratorijama i da li su bile deo nacističkog nuklearnog programa.

Nacisti su od 1939. do 1945. godine razvijali sopstveni program za razvoj nuklearnog oružja. Postojale su dve istraživačke grupe, jednu je vodio Verner Hajzenberg, a drugu Kurt Dibner, koji je osmislio i napravio nuklearne reaktore u nadi da će razviti atomsku bombu.

Posle rata, mnoge od kocki korišćenih u nacističkim eksperimentima završile su u SAD, gde su raspoređene po univerzitetima i privatnim centrima, kroz formalne i neformalne kanale.

Stručnjaci sumnjaju da je u nacističkim reaktorima bilo između 1.000 i 1.200 kocki, ali se za tek 12 zna gde su danas. Sada američki naučnici žele da saznaju poreklo jedne od njih u državi Vašington, kao i nekolicine drugih.

„Nismo sigurni da kocke potiču od nemačkog programa, pa moramo prvo to da utvrdimo. Onda želimo da uporedimo različite kocke i klasifikujemo u skladu sa istražnivačkim grupama koje su ih napravile“, kaže Džon Švantes iz Američkog hemijskog društva.

Nemački naučnici su se fokusirali na nuklearnu fisiju, proces koji uključuje destabilizaciju teškog nukleusa bombardovanjem neutronima, čime se jezgro raspada oslobađajući energiju.

Hajzenbergova grupa se nadala da će uspeti da podstakne uranijum uronjen u tešku vodu i stvori plutonijum koji bi se koristio za atomsku bombu.

Kocke nacističkog reaktora, stranice 5 centimetara, uronjene su pod vodu viseći na kablovima. Srećom, nacistički dizajn nije uspeo.

Onda im je vreme isteklo. Britanske i američke trupe konfiskovale su uranijumske kocke iz eksperimenta i oko 600 poslali nazad u SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво