Читај ми!

Amerikanac koji zna više o našim spomenicima od nas samih

Amerikanac Donald Nibl je pisac, ljubitelj istorije i putovanja. Na jednom od njih, Donald se zaljubio u ovaj deo planete i tako je nastao prvo veb-sajt, a zatim i knjiga „Baza monumentalnih spomenika: Spomenička istorija Jugoslavije“.

Ljubav između Donalda Nibla i spomenika na ovim prostorima počela je 2015. godine, kada je naišao na knjigu belgijskog fotografa koji je ovekovečio spomenike na prostoru bivše Jugoslavije.

Nibla su, kako kaže, zainteresovale te apstraktne betonske tvorevine i video je da se u njima krije mnogo istorija, ali pošto fotografije do kojih je došao nisu bile stavljene u bilo kakav kontekst, poželeo je da o njima više sazna.

„Zbog toga sam 2016. godine došao ovde i proveo tri meseca obilazeći lokalitete, fotografišući ih i zapisujući sve što sam mogao da saznam. Dobio sam i prevode natpisa sa spomenika i razumeo njihovu priču i svrhu. To moje putovanje sada traje već pet godina“, navodi Nibl.

Spomenike je otkrio istražujući Gugl mape. Pronašao je njihove koordinate, seo u automobil i pratio navigaciju. Uglavnom je stizao na pravo odredište, ali se dešavalo i da zaluta, priznaje Donald.

„Kada sam prvi put došao u ovaj region 2016. godine uopšte nisam nameravao da napišem knjigu niti da napravim veb-sajt. Samo sam želeo da zadovoljim svoju radoznalost i naučim nešto o tim spomenicima“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Ali kada se vratio kući shvatio je da na raspolaganju ima ogromnu količinu fotografija i prevoda i podataka, i pomislio je da bi bilo dobro ta taj materijal organizuje tako što će napraviti neki mali kutak na internetu koji će se ljudima možda čak i dopasti.

Na njegovo iznenađenje, ljudi iz celog sveta su počeli da mu šalju poruke i to ne samo iz regiona bivše Jugoslavije, već i iz Japana, Zapade Evrope, pa čak i iz krajeva sveta za koje do tada nije ni čuo.

Tako je jednog dana stigao i mejl od londonske izdavačke kuće koja već ima dosta objavljenih knjiga o istočnoevropskoj arhitekturi. Tako je nastala i knjiga Spomenik monument database /Spomenička istorija Jugoslavije, koja je dobila i prevod na japanski jezik.

Donald Nibl je inače po struci biolog i radio je u oblasti zaštite životne sredine za vladu Sjedinjenih Država, međutim kako je hobi počeo da mu oduzima sve više vremena i kako je od toga mogao i da živi, na kraju se posvetio samo tome.

Priznaje da svakoga dana nauči nešto novo, jer postoje hiljade spomenika u regionu, i oseća da je tek zagrebao površinu njihove priče. Dok ih je izučavao saznavao je mnogo i o umetnicima i arhitektama koji su ih uradili, nešto i o njihovom životu, što ga je navelo da počne da piše o jugoslovenskoj arhitekturi, o umetnicima koji su tada stvarali i da vidi kako se ta tri elementa – istorija, vajarstvo, arhitektura – spajaju.

„Izučavanje spomenika je samo vrh ledenog brega i onda sam počeo da pišem i o drugim komponentama te discipline. Time se u poslednje vreme bavim i sada mogu bolje da razumem čitavu tu priču. Jer spomenici nisu bili izolovana pojava, oni su bili deo sistema kreativnog stvaralaštva, dizajna, umetnosti koji je vladao u čitavoj zemlji“, naglašava sagovornik Ivane Milenković.

Donald Nibl će u ovom navratu provesti šest nedelja obilazeći region i planira da pokrene i kanal na Jutjubu, s obzirom na to da mlađi ljudi, kako kaže, više vole da gledaju video-priloge i da dâ novu dimenziju svom dosadašnjem radu koja nije postojala.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво