Читај ми!

Gradi se najveća replika astečkog hrama u Meksiku

U Meksiku se gradi replika astečkog Velikog hrama, najsvetijeg mesta civilizacije Asteka. Građevina će biti podignuta u centru Meksiko Sitija, povodom obeležavanja 500 godina od španskog osvajanja glavnog astečkog grada Tenočtitlana.

Predviđeno je da hram bude podignut na Zokalu, glavnom trgu u Meksiko Sitiju, a u blizini ruševina Velikog hrama, koji su Asteci izgradili u čast božanstava kojima su prinosili bogate žrtve.

Hram su uništili  španski osvajači, 1521. godine, pod vođstvom Ernana Korteza. Španci su kasnije sravnili sa zemljom Tenočtitlan, koji je posle postao Meksiko Siti.

Nedaleko od mesta gde je sagrađen hram, napravljena je rimokatolička katedrala, a u tom poslu, korišćeno je kamenje iz srušenog svetilišta.

Replika koja je u planu, imaće visinu od 16 metara, i to će biti najveća replika svetilišta ikada izgrađena. Arheolozi navode da je prvobitni hram bio visok kao zgrada od 15 spratova.

„Za Asteke je - to bio centar svemira, tačka za ulazak u podzemni svet i na različite nebeske nivoe", rekao je Argel Gomez, generalni direktor svečanosti koja se organizuje povodom sećanja na pet vekova od pada Tenočtitlana.

Lopez Obrador, predsednik Meksika je ranije tražio izvinjenje od Španije i Vatikana zbog kršenja ljudskih prava tokom osvajanja današnjeg Meksika.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара