Читај ми!

Pre podne naučnik, uveče MMA borac, a uvek borac za lepšu, bolju i zdraviju planetu

Luka Strezoski je profesor i šef Katedre za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo na Univerzitetu u Novom Sadu, istraživač i inovator, a u slobodno vreme MMA borac.

Školovao se u Americi i u Londonu, doktorirao u 27. godini i bio najmlađi doktor nauka na Univerzitetu u Novom Sadu. U tridesetoj godini je dobio nagradu „Dr Zoran Đinđić“. Jedan od glavnih naučnih ciljeva dr Luke Strezoskog je da proizvodnju struje iz fosilnih goriva zamenimo obnovljivim izvorima energije.

„Ono čime se ja bavim je da integrišemo tu ogromnu količinu obnovljivih izvora u postojeće elektroenergetske sisteme, što je vrlo teško, a s druge strane, ekstremno značajno. Koliko smo daleko od toga? Daleko smo. Ali idemo u pravom smeru. Ako uradimo to na pametan način, mi ćemo ostaviti Zemlju i svet, mnogo lepšim, boljim i zdravijim, nego što smo ga zatekli“, tvrdi gost Beogradske hronike.

Doktor Strezoski nije samo teoretičar, već postoje i njegovi izumi koji se već koriste u svakodnevnom životu. Smatra da je spoj nauke i privrede način da dostignemo postavljeni ideal, jer nauka donosi inovativna rešenja, a industrija, u stvari, usmerava nauku u ono što je realno i šta je primenjivo u praksi.

„Ono što sam ja radio, a što je primenjeno u praksi su matematički modeli obnovljivih izvora za izradu proračuna elektrodistributivnih preduzeća kojima oni kontrolišu, štite i vode elektroenergetske sisteme“, objašnjava dr Strezoski.

Naučnik borac 

S druge strane, do pre četiri godine dr Luka Strezoski se profesionalno bavio MMA sportom. Bio je šampion Srbije i treći u Evropi u brazilskoj džiu džici i greplingu. U profesionalnom MMA sportu drži rekord od sedam pobeda i jednog poraza.

„Ja i u tom sportu kojim sam se prvo amaterski, pa i profesionalno bavio, ali i u ovome što profesionalno radim, to je nešto što u meni budi strast. Što kada radim, osećam se zaista živim“, naglašava sagovornik Ane Manojlović.

U jednom trenutku je morao da odabere sport ili nauku. Opredelio se za nauku. Ipak smatra da svaki sport, posebno borilački sportovi su najbolja simulacija života.

„Znači, život, moramo svi biti svesni toga, nije igra, nego ćemo se susretati sa problemima, a sport kojim sam se ja bavio je jedan način rešavanja problema. Po meni je za mladog čoveka izuzetno važno da se bavi sportom“, dodaje Strezoski.

Algoritam za uspeh u životu

Problem današnjice i ljudi uopšte je to što su pretrpani nebitnim stvarima, smatra profesor Strezoski. Prihvataju sve što im se ponudi, da bi bili prihvaćeni u društvu ili politički korektni, a ne zastanu da razmisle da li je to za njih bitno, da li će biti ispunjeni i srećni ako to rade.

„Pretrpaju se bukom, šumom, nebitnim obavezama i ne mogu da zastanu da vide da li rade ono što treba i nisu srećni. Ja sam sebi napravio model da vidim da li će da mi bude lakše, da li to što mi se novo ponudi da li će zaista biti nešto značajno što će mene ispuniti, što će doprineti nekako i okolini i mojoj porodici i uopšte društvu u kome živim. I brzo zaključim, ako je tako ili nije, onda kažem ne. Danas je ljudima teško da kažu ne“, kaže na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici dr Luka Strezoski, naučnik, inovator i MMA borac.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи