Читај ми!

Biciklisti u Nemačkoj dobili most sa podnim grejanjem

Biciklisti na jugozapadu Nemačke dobili su do sada neviđen luksuz – most sa podnim grejanjem namenjen samo za njih.

Jedan od prvih biciklističkih mostova sa podnim grejanjem na svetu otvoren je u Tibingenu, tako da će biciklisti moći bezbedno da se prevoze i tokom zimskih meseci, pohvalio se gradonačelnik Boris Palmer, puštajući u saobraćaj ovu čeličnu konstrukciju pre nego što je prevezao bicikl preko.

Putevi, staze i mostovi sa podnim grejanjem nisu retkost u svetu i sve češće se grade, posebno na veoma prometnim saobraćajnicama u regionima sa oštrim zimama, ali gradski biciklistički most sa podnim grejanjem svakako je retkost.

U stvari, stručnjaci u Nemačkom biciklističkom klubu (ADFC) ističu da ne znaju da takav most postoji bilo gde na svetu.

Mnogi gradovi širom Evrope i sveta ubrzano rade na poboljšanju infrastrukture za bicikliste, posebno uvođenjem zaštićenih biciklističkih staza, s obzirom na sve veći broj bicikala na ulicama koji se posebno uvećao tokom pandemije koronavirusa.

„Biciklistički mostovi sa podnim grejanjem vrlo imaju smisla“, naglašava portparolka ADFC-a. „So ne može potpuno da otopi led sa puteva, a pored toga nagriza konstrukciju mosta“.

Ekološke prednosti

Do kraja 2025. godine će biti izgrađena još dva biciklistička mosta sa grejanjem u Tibingenu.

Ukupni troškovi za izgradnju ova tri planirana mosta su oko 1,7 miliona evra, od čega 22.000 evra odlazi na konsturkciju za grejanje.

Pored toga, ovaj 35 metara dug i četiri metra širok most ima i značajne ekološke prednosti. Poznato je da so za posipanje puteva značajno smanjuje životni vek mostova, tako da gradske vlasti očekuju da će ovaj most imati duplo duži vek. 

Most će se zagrevati na struju koja čak 70 odsto dolazi iz obnovljivih izvora energije u Tibingenu, napominje gradonačelnik Palmer.

Uz to, izgradnjom ovakvih mostova, bicikl postaje prevozno sredstvo za sva godišnja doba, što takođe doprinosi očuvanju životne sredine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво