Читај ми!

Minijaturna istorija ratne avijacije Srbije i Jugoslavije

Zlatiborac Samir Aslani, na oko dva metra kvadratna improvizovanog muzejskog prostora, smestio je više od 300 maketa iz skoro duplo veće zbirke. Reč je o ratnim avionima koji su od 1914. do danas leteli kod nas i u svetu.

Najpre knjige iz ove oblasti, a onda i makete, postale su strast, koju Zlatiborac Samir Aslani neguje od detinjstva i koju, je uz redovan posao novinara, nastoji da podeli sa drugima.

„Imam otprilike sve avione od 1914. pa do 2018. i 2019. Nažalost, trenutno ne mogu da nabavim dve makete koje su vezane za rano vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije. To su prva dva aviona koja su činila partizansku avijaciju, koji su prebegli iz Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i korišćeni su u borbama protiv ustaša u Bosni“, kaže vlasnik kolekcije maketa Samir Aslani.

Metalne, drvene, plastične, papirne makete, mahom kupuje ili dobija, po potrebi pravi i sam.

Svaka od njih ima svoje priče, koje je ovaj zaljubljenik u avijaciju, pretočio u knjigu „Lovački avioni u Drugom svetskom ratu“.

„Svi oni imaju svoju istoriju, kako su nastali, zašto su nastali, ko je na njima leteo, sudbine pilota, samih aviona koji su menjali države i ratna vazduhoplovstva. Meni su zanimljive makete koje se tiču nas, ceo taj istorijski deo, kako smo pravili te avione, Jugoslavija i Srbija imaju bogatu vazduhoplovnu tradiciju“, ističe Aslani.

Osim obeležavanja važnih datuma, Aprilskog rata i pobede nad fašizmom, i za ovu godinu planiranu treću tematski izložbu, Samir nastoji da oživi sećanje na zlatiborsku jedriličarsku školu, jednu od dve vrlo uspešne jedriličarske škole Kraljevine Jugoslavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи