Читај ми!

Veštačka stena na Adi – adrenalinski doživljaj za koji je potrebno samo malo hrabrosti i volje

Na Adi Ciganliji, sem kupanja, možete da skačete bandžijem, skijate na vodi, veslate, a možete da se oprobate i u jednom ekstremnom sportu – penjanju po veštačkoj steni – bez obzira na to koliko ste snažni, stari ili mladi.

Izazov od 15 metara. Pomeranje granica. Psihološka stabilnost i adrenalinski doživljaj. Uz malo hrabrosti i volje svako ko je radoznao ili avanturističkog duha može da pokuša da se popne na veštačku stenu na Adi. Elo je došla iz Merilenda u Americi.

„Tamo gde ja živim nema veštačkih stena, morala bih da putujem u Kaliforniju da bih se oprobala u ovom sportu. Ova stena je jako visoka, ako se neko plaši visine bolje da ne ide skroz gore. Ali ja mislim da je uvek dobro istražiti svoje granice, svako bi definitivno trebalo ovo da proba, zabavno je“, navodi Elo Agbaike Radmanović.

Milica Tubin je danas trener sportskog penjanja, a u ovaj sport se, kako kaže, zaljubila pre deset godina i to baš na Adi.

Prvo pravilo je da uživate, ako možete. Ako uspete onda treba da dođete od tačke A do tačke B.

Dok ne pokušate, nećete znati da li možete

„Ono što bi trebalo da naglasim je da bi uvek trebalo da se prvo nogama penjete, odnosno vašim kvadricepsom, a ruke su tu samo da pridržavaju. Naravno, kretanje uz stenu, što bliže kukovi, što ispravljenije ruke, što manje korišćenja vašeg bicepsa, odnosno pokreta iz ruke. Tako da za početak vi prvo pokušajte. Onda sve dolazi na svoje mesto u smislu nekih konkretnih instrukcija“, objašnjava Milica Tubin.

Veštačka stena na Adi je prilagođena svim uzrastima i nije neophodno da penjač bude mnogo snažan ili posebne fizičke spreme.

„Deca penju od tri godine, a gornja granica je negde 70 godina. Tako da je za sve uzraste i sve težine namenjena“, napominje Slavo Gluščević, instruktor sportskog penjanja.

Jeste ekstremni sport, ali nije samo za profesionalne sportiste

„Ne znači ako ne možete da uradite zgib da ne možete da penjete ili kao što ja kažem dečacima, ne znači ako niste dovoljno fleksibilni, ne možete da uradite špagu, ne znači da ne možete da se bavite ovim sportom. U suštini, sve je bitno, jer što ste bolji u svakoj pojedinačnoj, da kažemo, sposobnosti, samim tim ste i vispreniji i elegantniji na steni i onda možete da plešete“, tvrdi Milica Tubin.

Stena na Adi otvorena je za avanturiste svakog dana od 12 časova sve do mraka. I zaista je uzbudljivo.

Iako je penjanje na stenu ekstreman sport, ne morate da budete profesionalni sportista kako biste se popeli na stenu visoku čak 15 metara.

Ako se plašite visine, ovo je najsigurniji način da pokušate da pobedite strah. Sve vreme vezani kanapima koji se kontrolišu sa zemlje – ne možete da padnete. A ovo iskustvo će na kraju sigurno biti vrednije od 200 dinara, koliko košta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво