Читај ми!

Tango može da pleše svako i bilo kada

Instruktori u ovoj plesnoj školi žive tango i uče druge kako da im život bude igra. Tvrde da tango može da pleše svako, pa čak i oni koji veruju da nemaju nikakav osećaj za ritam. Toliko su predani poslu, da su odvojili besplatne termine u svojoj plesnoj školi za srednjoškolce.

Nema grešaka u tangu. Ne, kao u životu. Jednostavan je i to je ono što tango čini tako velikim, rekao je Al Pačino u čuvenom filmu Miris žene. Srednjoškolci u Beogradu već osam godina imaju priliku da tango plešu besplatno.

„Emocija u tangu je nešto jako lepo i nešto što me privlači. Ta neka povezanost u zagrljaju. Počinjem da shvatam tango na nekom malo višem nivou. Ne više kao korak, nego i kroz muziku i to mi postaje sve lepše i lepše“, naglašava Nikola Miladinović, polaznik škole tanga.

Često se može čuti da je tango strast koja se pleše. Njegov ritam je iscepkan i dinamičan, prepun snažnih emocija. Pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene u svom najsavršenijem obliku govori i o životu i smrti.

„Tango može da nas nauči životu. Mi često kažemo da je tango paradigma života zbog toga što objedinjuje različite aspekte čovekovog života, odnosa prema samom sebi. On nas uči da više osećamo svoje telo kroz pokret, kroz rađanje nekih stvari, da probudimo u sebi neku kreaciju“, objašnjava Boris Đuričić, instruktor tanga.

Iako je ples improvizacije, tango ima jedno pravilo – muškarac vodi, žena prati.

„Bilo je predrasuda, da kažem, da to nije baš toliko muževno, da je to više za devojke. Međutim, bukvalno od prvog časa sam se zaljubio u tango, tako da su sve te predrasude prevaziđene odmah“, dodaje Nikola Miladinović.

Jednom tango – uvek tango. Barem tako kažu oni koji ga plešu.

„Bilo ko ko je ikada probao tango i ko se malo duže opustio, jer je ovo na neki način veština koju kada jedanput čovek nauči, a nije potrebno mnogo, svega nekoliko meseci, do kraja svog života može da pleše, čak i u šezdesetim, sedamdesetim, bez ikakvih problema. Tako, da ko ostaje? Osoba koja je probala da pleše tango“, tvrdi Aleksa Efremovski, instruktor tanga.

Nekada su radili besplatno u osnovnim školama i učili prvake da plešu tango. Sada su časovi besplatni za srednjoškolce.

„Zaista me je oduševila atmosfera. Ne znam da li je to do plesa i koraka, ili je do ljudi ovde, ali znam da sam svaki put kad se vratim kući srećna“, priznaje Tamara Stojanović, polaznica kursa.

„Očekivala sam da će biti jedno veoma zanimljivo iskustvo zato što sam imala tu neku ljubav prema tangu i pre nego što sam počela da plešem. Međutim, kada sam došla ovde, shvatila sam da je tango mnogo više od plesa“, navodi Nevena Tufegdžić.

Ako mislite da imate dve leve noge, profesionalci će vam reći da grešite. Tango može plesati svako, i bilo kada, bez obzira na godine. Zbog osećaja povezanosti koji ovaj ples proizvodi može se reći da plesni par odlikuju dve glave, četiri noge i jedno srce, pa se plesni par često i zaljubi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво