Čitaj mi!

Mladi Užičani menjaju sliku o bilijaru i gaje nade o medaljama na OI u Parizu

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u bilijaru od danas do 8. avgusta u Sloveniji, Srbiju će predstavljati Luka Bugarski iz Novog Sada, Milenko Madžarević iz Čačka, Dušan Braćika iz Sombora i Užičanin Lazar Kostić, koji je i kapiten tima.

Prvi put se kraj bilijarskog stola, tek malo viši od njega, našao pre gotovo pet godina. Usledili su treninzi,takmičenja,pobede i odluka sada 15-godišnjeg Lazara da se i ubuduće uz školu profesionalno bavi bilijarom.

„Bilijar je jedan veoma zahtevan sport iako tako mnogima ne izgleda, ali u bilijaru je potrebno da imate mnogo koncentracije, fizičke spreme, kondicije i mnogo upornosti. Svaki dan treniram po minimum 3-4 sata ili odem po dva puta dnevno na treninge“, kaže Lazar Kostić.

U Užicu je bilijar sve popularniji. Od 2012. postoji i klub koji okuplja i dosta mladih, koji najčešće nisu takmičari kao Lazar. Želja im je da razbiju stereotipe i pokažu zašto su ga mnogi voleli – poput Nikole Tesle koji je bilijar smatrao jednom od najsuptilnijih i najinteligentnijih igara.

„Američki filmovi su doprineli da bilijar doživljavamo kao kafanski sport u zadimljenim prostorijama uz neki alkohol. Mi se trudimo da tu sliku popravimo, znači na turnirima je zabranjeno i pušenje i konzumiranje alkohola, imamo i dres kod. Pred put u Sloveniju želje su jasne“, navodi Ljubiša Vranešević predsednik Sportskog bilijar kluba „Masse".

„Očekujem da prikažem svoju najbolju igru i da, nadam se, donesem medalju“, ističe Kostić.

Pred Lazarom i njegovim reprezentativnim drugarima Lukom, Milenkom i Dušanom je sigurno još mnogo takmičenja, a već od Pariza za tri godine, bilijar će postati i olimpijski sport.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. avg 2021, 15:36) - Александра [neregistrovani]

Свака част

Само напред! Не слушајте заједљиве коментаре!

(nedelja, 01. avg 2021, 15:12) - Čačanin [neregistrovani]

Savet

Bolje vi Uzicani uzmite nesto da procitate nego sto mlatite po lopticama :))
Nema ‘leba od toga