Čitaj mi!

Napad kamikaze koji je pošao po zlu – ostao samo otisak na trupu broda

Napadi kamikaza japanske carske avijacije pred kraj Drugog svetskog rata ostaju zapamćeni kao jedna od najstrašnijih taktika upotrebljenih u najvećem globalnom konfliktu u istoriji.

Američki Mornarički institut podelio je na Tviteru zanimljivu fotografiju koja pokazuje koliko su ponekada ti napadi, čak i kada pogode metu, bili uzaludni.

Istina, kamikaze su ponekada nanosile veliku štetu i gubitke savezničkoj mornarici, ali su uvek koštale života japanske pilote koji su se odlučivali na takav napad. 

Iako su hiljade pilota Zemlje izlazećeg sunca platile glavom u samoubilačkim akcijama, nisu uspeli da preokrenu ishod rata.

Fotografija nedavno podeljena na društvenim mrežama pokazuje otisak japanskog aviona koji se zakucao u bok britanske krstarice.

Neverovatna fotografija napravljena je kada je 26. jula 1945. godine kod Holandske Indije teška krstarica „Saseks“ pretrpela napad kamikaze u lakom bombarderu „micubiši Ki-51“.

Tog dana „Saseks“ je bio meta dva samoubilačka napada, a jedan od njih je ostavio skoro savršen otisak aviona na boku broda, ali nije uspeo da probije trup i načini značajniju štetu.

Oklop krstarica „kaunti“ klase, kojima je „Saseks“ pripadao, bio je skoro 11,5 centimetara debeo, ali stručnjaci kažu da je postojao još neki faktor zbog kog čak i relativno lagan avion nije uspeo da ga ošteti.

Prema nekim izveštajima, pilot je išao toliko nisko da je zakačio površinu vode i odbio se od talas pre udara, što ga je značajno usporilo.

broj komentara 0 pošalji komentar