Читај ми!

Nemački penzioner u podrumu čuvao ozloglašeni nacistički tenk „panter“

Tužioci i advokati u Nemačkoj ne mogu da smisle način kako da kazne penzionera koji je u svom podrumu decenijama čuvao legendarna nacistička ratna oruđa – tenk „panter“ i protivavionski top kalibra 88 milimetara.

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u Hajkendorfu, gradu na severu Nemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i dvadesetak vojnika i višečasovno pažljivo izvlačenje iz podruma.

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra.

Osamdesetčetvorogodišnji optuženi takođe mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk „panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova iz Drugog svetskog rata.

Osim „pantera“, nekoliko kolekcionara iz Nemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije – popularnu „osamdesetosmicu“, takođe jedan od najubojitih topova rata, kao i puške i pištolje.

Na jučerašnjem saslušanju i Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši nemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Odbrana ističe da mnoga oružja iz kolekcija nisu funkcionalna. Razmatra se prihvatanje niže kazne od 50.000 evra, piše list Velt.

Panter i osamdesetosmica, strah i trepet rata

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve „pantere“. Kao srednje težak tenk bio je namenjen, pre svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima „T-34“ i „KV“, koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

„Panter“ se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za „pantera“. Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i, samim tim, probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, „panterov“ top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

Protivavionski top kalibra 88 mm pronađen kod nemačkog penzionera takođe je jedno od najpoznatijih oruđa Drugog svetskog rata.

Primarna funkcija bila mu je protivavionska, zbog koje je razvijen 30-ih godina. Vertikalni domet mu je bio od 8 do 15 kilometara, a horizontalni od 14 do 20 kilometara, zavisno od tipa.

Uvežbana posada mogla je da ispali oko 25 granata u minuti, a bio je veoma uspešan zbog svoje visoke preciznosti.

Nemačka vojska je, međutim, otkrila da top može da se primeni i u protivtenkovskoj ulozi, i to veoma uspešno.

Odlična preciznost i probojnost učinile su ga jednim od najozloglašenijih nacističkih ratnih oruđa, sposobnim da uništi skoro svaki tenk i oklopno vozilo rata. Prilagođena verzija ugrađivana je u najpoznatiji nemački teški tenk „tigar“.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво