Читај ми!

Vatrogasno društvo u Srpskoj Crnji u kome je član bio i Đura Jakšić, slavi vek i po postojanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Srpske Crnje ove godine proslavlja vek i po postojanja i ubraja se među najstarija u bivšoj Jugoslaviji. Član ovog društva nekada je bio i Đura Jakšić.

Na zidovima i policama prostorija Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Srpskoj Crnji, priznanja, pohvale i slike generacija koje su sa ponosom bili članovi ovoga društva. Gotovo svako selo, ne baš tako davno, imalo je svoje vatrogasce. Mnoga društva su davno prestala sa radom, ali to se nije dogodilo u ovom selu koje se graniči sa Evropskom Unijom.

„Radili smo, okupljali se i štitili građane i imovinu u oba svetska rata. Jedan kuriozitet možemo da kažemo da je društvo postojalo i 1848/9. godine kada ja naš veliki pesnik i slikar Đura Jakšić bio član našega društva. Društvo čine pre svega građani Srpske Crnje, a to nisu građani iz jedne generacije. Skoro svaki član dobrovoljnog vatrogasnog društva je ili njegov deda ili tata ili ili neko bio član dobrovoljnog vatrogasnog društva i tu društvo crpi crpi tradiciju“, navodi Branko Brborić, predsednik vatrogasnog društva.

I danas kod mladih meštana vlada veliki interes da postanu članovi društva.

„Nastavljam tradiciju dobrovoljnog vatrogasnog društva. Počeo sam sa svojih 10 godina kao omladinac. Sada već kad sam punoletan, sa svojih nepunih 20 godina, član sam vatrogasnog društva i upravljam vatrogasnim vozilom u pomoć vatrogascima profesionalcima i da nastavim tradiciju svojih predaka“, kaže Stefan Mrakić.

Dobrovoljno vatrogasno društvo i danas ima konkretna zaduženja.

„S obzirom da je žetva u punom jeku naši dobrovoljni vatrogasci su spremni u svakom momentu da pomognu drugim društvima iz opštine i isto tako našim profesionalnim jedinicama da prvi ili posle njih dođu na mesta požara i počnu gašenje“, objašnjava Miroslav Lekić.

Društvo broji oko 60 članova svih uzrasta, a na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova u Sektoru za vanredne situacije dobili su sredstva za nabavku nove vatrogasne opreme u vrednosti od 500.000 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије