Читај ми!

Kako odabrati restoran za uživanje tokom vrelih letnjih dana

Tokom letnjih vrućina nije uvek lako naći adekvatno mesto gde bismo se osvežili i proveli prijatne trenutke. Bilo da se spremamo na godišnji odmor ili smo se već vratili, monotoniju svakodnevice možemo prekinuti odlaskom u neki dobar restoran. Kako odabrati restoran za uživanje u društvu tokom vrelih letnjih dana?

Činjenica je da je izbor restorana zaista velik. Dobra vest je da su mnogi proširili svoju ponudu tokom leta, uvrstivši na meni specijalitete koji naročito prijaju tokom ovog doba godine. Većina gostiju odlučuje se za lakšu hranu i osvežavajuće deserte.

Najbolji restorani prilagodili su i svoj ambijent godišnjem dobu, tako da su sale klimatizovane, dok su u baštama stolovi pod suncobranima često okruženi zelenilom. Svi vapimo za hladovinom i trenucima predaha. Izbor restorana zavisi od prilike i doba dana. Takođe, opredeljujemo se i prema tome koju vrstu hrane želimo da jedemo.

Što se tiče vrste restorana, među najpopularnije spadaju italijanski, azijski i riblji restorani. Zašto je to baš tako? Razloge možemo tražiti u sadržaju menija, koji u ovim restoranima obiluju laganim jelima i obrok salatama. Paste sa povrćem, razna hladna predjela, rižoto sa plodovima mora – samo su neka od jela koja se najviše poručuju.

Što se tiče poslastica sa Dalekog istoka, one same po sebi obiluju raznovrsnim povrćem. Izbalansiran odnos mesa, povrća i raznih začina čini ova jela veoma primamljivim i ukusnim. Međutim ni najbolji restorani nacionalne kuhinje ne zaostaju za njima zato što su svoj klasični meni prilagodili zahtevima gostiju. Oni nude dobro poznata jela, poput cezar salate, dok su ponudu hladnih predjela znatno obogatili.

Kada su napolju temperature suviše visoke, više smo željni hladnih osvežavajućih napitaka nego nekih gurmanluka. Zato mnogi gosti u restoranima naručuju samo meze ili neki specijalitet koji spada u hladna predjela.

Jedan od razloga zašto je dobro ići u restoran tokom toplih dana je da preskočimo kuvanje i spremanje hrane kod kuće. Ne moramo da stojim pored šporeta jer će to neko drugi uraditi umesto nas. Takođe, ne treba nam ni rerna koja će zagrejati kuću ili stan. Da bi ovo izbegli, mnogi pribegavaju suvoj hrani, koja je dobra ponekad, ali svakako nije zdravo konzumirati je svakodnevno tokom dužeg perioda.

Odlazak u restoran, samostalno ili sa porodicom, idealno je rešenje. Ukoliko ne želite da izlazite jer vam je suviše toplo, uvek postoji opcija dostave koju nude mnogi restorani.

Interesantno je da tokom leta raste i interesovanje za vegetarijansku i vegansku kuhinju. Restorane, koji imaju ova jela u ponudi, posećuju i oni gosti koji inače ne praktikuju ovaj način ishrane već žele da probaju specijalitete. Radoznali su da vide šta je sve u ponudi i kako bez mesa ili drugih namirnica životinjskog porekla itekako može da se priredi prava gozba.

Ima i onih koji razmišljaju da pređu na ovaj način ishrane, te istražuju mogućnosti. U koju god grupu da spadate, preporuka je svratite u neki od restorana koji su poznati i po veganskom meniju, jer će vam u toplim letnjim danima ili večerima svakako prijati lagani i zdravi obroci. Kada želite samo nakratko da se osvežite, tu su smudiji i ceđeni sokovi koji predstavljaju prave vitaminske napitke.

Ako spadate u one koji se nisu baš dobro pripremili za leto, dočekavši ga sa viškom kilograma kojih žele da se reše, bogata ponuda restorana ima nešto i za vas. Dijeta nije razlog da izbegavate odlazak u restoran sa prijateljima ili porodicom. Jednostavno, pripremite se tako što ćete kod kuće pogledati meni odabranog restorana i unapred odlučiti šta je to što se ne kosi s vašim novim načinom ishrane.

Koliko god da su letnji dani vreli, večeri su prijatnije. Osveženje, koje nastupi nakon zalaska sunca mami nas da izađemo. Međutim, umesto obične šetnje isplanirajte, bar povremeno, odlazak na večeru u restoran. Nema ko nije željan ovakvog izlaska.

Preporuka je da odaberete restoran sa prijatnim ambijentom, koji ima prostranu i udobnu baštu. Vlasnici boljih restorana trude se i da obezbede razne moderne mehanizme zaštite od komaraca, kako bi gostima bilo prijatno. Takođe, tu su i sistemi za rashlađivanje bašti, jer nekad vrućina ne popušta čak ni noću.

Za večernje izlaske najtraženiji su restorani na atraktivnim lokacijama, sa lepim pogledom i dobrim izborom pića. U skladu sa prilikom i društvom odaberite mirnije mesto ili neko s muzikom. Za dnevne varijante ručka ili branča birajte restorane sa klimatizovanim salama i lepim pogledom.

Odlazak u restoran je poput kratkog putovanja, za kojima mnogi žude. Specijaliteti internacionalne kuhinje, bar na trenutak odvešće vas u zemlju njihovog porekla. Prijatan ambijent i ljubazno osoblje učiniće da se osećate veoma ugodno, što će vam pomoći da razbijete monotoniju svakodnevice. Zašto ne biste uživali u letu u gradu!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи