Čitaj mi!

Kuća bez toaleta na Novom Zelandu prodata za dva miliona dolara

Skoro 100 godina stara kuća, bez toaleta i u poluruiniranom stanju sa zaraslom baštom, u najvećem novozelandskom gradu Oklandu prodata je za dva miliona dolara.

Ni činjenice da nema toalet, da joj nedostaju zidovi i da je plac potpuno zarastao, nisu smetale  da se drvena kuća u ulici Ariki, u naselju Grej Lin, najvećeg grada na Novom Zelandu, proda na aukciji za 2,075 miliona dolara, a početna cena je bila 1,75 miliona.

Gradski savet za nekretnine procenio je vrednost na 1,65 miliona dolara, kao i da će u renoviranje morati da bude uloženo oko 200.000 dolara.

Agencija „Barfut i Tompson“ reklamirala je kuću kao „čisto platno“ sa velikim potencijalom, kojem je hitno potrebna pažnja.

Posed je u gradskom katastru zaveden kao zona za jednu kuću, što znači da se na njemu ne mogu graditi nikakvi veći stambeni objekti.

Ta činjenica je u velikoj meri uticala na vrednost jer su takvi posedi veoma traženi.

Tržište nekretnina na Novom Zelendu je prosto eksplodiralo poslednjih godina. Prosečna cena kuće u toj pacifičkoj državi je 943.000 dolara, što je rast od neverovatnih 22 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Situacija je još gora u Oklandu, gde je prosečna cena kuće 1,5 miliona dolara, u naselju Grej Lin 1,6 miliona.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 16. jul 2021, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Čovek je kupio plac

a ne kuću jer je "fantastična". Platio bi toliko sve i da je na placu kokošinjac.

(četvrtak, 15. jul 2021, 16:51) - Amadeus [neregistrovani]

Cena

Cena stanova i kuca u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu je odavno naduvana. Skoro nista nemozes da kupis ispod miilon dolara.
Ova kuca u Novom Zelandu je placena toliko, ne zbog same kuce nego zbog lokacije i velicine placa. Novi vlasnik ce sigurno srusiti staru kucu i napraviti novu modernu.

(četvrtak, 15. jul 2021, 13:07) - anonymous [neregistrovani]

Tako je I u Torontu...strasno skupo

Male drvene kucice se prodaju za million...od place to nemozete kupiti...