Čitaj mi!

Iz svemira pravo u Beograd, ruski kosmonauti ispunili želje dece iz Srbije

Prvi put posle 52 godine pravi aktivni kosmonauti stigli su u Beograd. Razlog je tako iskren – dečji, a molba je stigla od srca. Mališani oboleli od raka želeli su baš to, da upoznaju prave kosmonaute. Oni su poželeli, a ruski kosmonauti im želju ispunili.

Ruska kosmonautkinja Anastasja Stepanova kaže da im je ovo prva poseta Srbiji i da im je veoma drago što učestvuju divnoj manifestaciji. „Velika čast je za nas da bude Juniti ambasadori“, dodala je ona.

„Video sam Srbiju i Beograd iz kosmosa. U Međunarodnu kosmičku stanicu nam je stigao skafander Sanjar, na njemu su bile ispisane želje i snovi, između ostalih, i dece iz Srbije. Oni su doleteli do nas u svemiru i kada sam saznao da mogu da posetim mališane iz Srbije, naravno da sam pristao. Srbija je prva zemlja koju sam posetio posle povratka iz kosmosa“, kaže kosmonaut Sergej Kud-Švečkov.

Mališani koji su imali prilike da upoznaju prave kosmonaute su iz fondacije „Dr Danica Grujičić“ koji su učestvovali u međunarodnom programu „Roskosmosa“ i ruske dobrotvorne organizacije „Jedinstvo“, koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima.

„Decu je najviše interesovalo da li postoje vanzemaljci, da li smo videli neidentifikovane leteće obejkte, kako živimo, čime se hranimo. Deca su veoma radoznala. Bilo mi je veoma lepo da se družim sa njima i da zajedno crtamo. Deca su divna“, istakao je Sergej.

Crteži dece iz Srbije, ali i još devet drugih zemalja, našli su se na svemirskim odelima Sanjar.

„Zamislite kakav efekat to ima na decu, koja zamišljaju najneverovatnije stvari i do odlazi u kosmos. Po legendi ako ste poslali svoj san u kosmos, on će se i ostvariti“, navodi Anastasja Stepanova.

Čitava ideja dolaska kosmonauta u Srbiji je počela izdavanjem poštanske markice kojom je obeleženo 60 godina od odlaska čoveka u svemir. Kroz kontakt sa Dmitrijem Rogozinom, prvim čovekom „Roskosmosa“, dogovorena je poseta ruskih kosmonauta Srbiji.

„Jedno dete, koje je bolovalo od raka, pisalo je svoju želju koja tek treba da bude poslata u svemir, a ona glasi: 'Želim da budem zdrav ceo život'. Kada sam to video, znao sam da smo napravili pravu stvar“, kaže direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

U PTT muzeju će do petka biti izložen pravi svemirsku skafander. Postavka će biti zatvorena u petak, a ruski kosmonauti će u podne biti tu i moći će da im budu postavljena pitanja.

„Međunarodna kosmička stanica je naučni projekat i ogromna laboratorija. U njoj radi sedmoro ljudi. Svaka ekspedicija traje po šest meseci“, objašnjava Sergej Kud-Švečkov.

Prema njegovim rečima, izvodi se veliki broj naučnih eksperimenata, a između ostalog bavimo se popularizacijom nauke i dobrotvornim radom.

„Zbog toga smo sa zadovoljstvom podržali projekat dečjeg fonda 'Juniti', koji pruža podršku deci, a može da inspiriše i odrasle“, dodao je kosmonaut.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jun 2021, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Братска Русија постоји само у нашим срцима!

У Русији се врло мало зна о нама и нашој земљи!
Хвала космонаутима, али и нашим организаторима на феноменалној акцији!

(sreda, 23. jun 2021, 20:43) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Хвала овим племенитим људима из братске Русије

и свима који су ово организовали.

(sreda, 23. jun 2021, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka čast ruskim kosmonautima i sve pohvale ljudima iz Srbije koji su inicirali ovu plemenitu akciju.